Zanimljivo

Vlada HNŽ: U tenderu za računalnu opremu našli se i klima uređaji

Uvid u tendersku dokumentaciju otkriva da se kupuje točno 99 različitih vrsta robe, bez podjele na lotove – od računala, laptopa, preko monitora i projektora, pa sve do rutera, skenera…
Vijesti / Flash | 26. 07. 2023. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je tender vrijedan 340.000 KM bez PDV-a, te kada tim istim tenderom nabavljate čak 99 različitih vrsta robe, očekivano je i logično da takav tender bude podijeljen na više lotova. Međutim, ako pitate Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, bez podjele na lotove "postižu se najbolji rezultati".

O čemu je konkretno riječ? Početkom srpnja Vlada HNŽ je, kako piše portal pratimotendere.ba, raspisala tender za nabavku računala i računalne opreme. Procijenjena vrijednost, ponovimo, 340.000 KM bez PDV-a.

Uvid u tendersku dokumentaciju otkriva da se kupuje točno 99 različitih vrsta robe, bez podjele na lotove – od računala, laptopa, preko monitora i projektora, pa sve do rutera, skenera…

I to bi se možda, kako pišu, moglo i opravdati da se istim tenderom ne traže stvari koje, objektivno, ne spadaju pod računarsku opremu. Tako se traže i, na primjer, četiri fotoaparata, navigacija, te čak i 70 komada klima uređaja!

Sve to su, očekivano, primijetili i potencijalni ponuđači, a predstavnici jedne firme su javno, na Portalu javnih nabavki, tendersku dokumentaciju ocijenili "smiješnom i žalosnom".

Foto: Pratimotendere.ba / Zahtjev potencijalnog ponuđača prema Vladi HNŽ

"Još ste samo trebali napisati i ime firme koju želite da uradi ovaj posao", istaknuto je u njihovom zahtjevu za izmjenom tenderske dokumentacije, dodajući kako bi se podjelom postupka na lotove povećala konkurentnost.

Međutim, iz Vlade HNŽ nisu prihvatili niti jedan zahtjev, tvrdeći da je sve pripremljeno u skladu sa zakonom, da se najbolji rezultati, vrijednost za novac, postižu kroz jedinstveni postupak javne nabavke, te da nema potrebe mijenjati tendersku dokumentaciju jer na tržištu ima dovoljno zainteresiranih subjekata koji mogu sudjelovati u postupku predmetne javne nabavke.

Postoji još nekoliko spornih stavki u tenderskoj dokumentaciji. Prije svega, sva tražena roba opisana je veoma detaljno, što budi sumnju na nezakonito tzv. crtanje riječima.

Foto: Pratimotendere.ba / Izvod iz tenderske dokumentacije

Dalje, kao da tržište nije dovoljno ograničeno time što tender nije podijeljen na lotove, iz Vlade HNŽ traže od ponuđača da su uspješno realizirali minimalno jedan ugovor tokom protekle tri godine u vrijednosti od čak 340.000 KM bez PDV-a!

Na sve to, kriterij za dodjelu ugovora nije najniža cijena, nego ekonomski najpovoljnija ponuda, a podkriterij za ocjenu ponuda se u značajnoj mjeri odnosi na nefinancijske aspekte – rok plaćanja 10%.

Kopirati
Drag cursor here to close