Parlamentarna procedura

Pokrenuta inicijativa za uvođenje kategorije "samozaposlenik"

Upućenom Inicijativom traži se uvođenje kategorije "samozaposlenik" u važeće Zakone o radu svih razina vlasti.
Gospodarstvo / Posao | 24. 07. 2018. u 12:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Parlamentu BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH Senad Šepić je prošli tjedan u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu kojom se traži uvođenje kategorije "samozaposlenik". 

Kako je priopćeno iz Nezavisnog bloka, poznato je da BiH ima registriranu stopu nezaposlenosti od 38,68 posto prema podacima Agencije za statistiku BiH iz prosinca 2017. godine. Prema ovim podacima, zaposlenih je bilo 754.817, a nezaposlenih 475.549. Prema podacima iste Agencije za statistiku BiH, ukoliko se referira na Anketu o radnoj snazi, nezaposlenost je iznosila 20,50 posto. Razlika između ova dva podatka predstavlja broj od 223.285 radnika, koji ili rade na crno ili su izvan BiH, a prijavljeni su kao nezaposlene osobe. 

Upućenom Inicijativom traži se uvođenje kategorije "samozaposlenik" u važeće Zakone o radu svih razina vlasti. 

Cilj ove inicijative jeste da se radnicima, koji mogu raditi sami za sebe, omogući da legalno budu dio sustava, da se registriraju, ukoliko takva djelatnost dopušta, rad od kuće, da ne budu registrirani na Birou, da budu dio sustava i da državi plaćaju određeni dogovoreni iznos paušala, koji će im se priznati u radni staž, te da budu osigurani. 

''Kategorija 'samozaposlenik' je i u skladu sa direktivom EU 2010/41/EU i također je tematizirana u sklopu Upitnika Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH, u Poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, pitanju 2 (str. 6), gdje su naše vlasti odgovorile negativno na pitanje je li naši zakoni prepoznaju kategoriju 'samozaposlenik' '', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close