Moderan zakon

Novi zakon o radu u Crnoj Gori predviđa i rad od kuće

Novi Zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca - rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje Ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 mjeseca.
Gospodarstvo / Posao | 28. 11. 2019. u 23:00 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog zakona o radu kojim se, između ostalog, predviđa i rad od kuće kao i rad na daljinu, prenosi Anadolu agency (AA).

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je, predstavljajući vladin prijedlog, rekao da je u pitanju moderan zakon koji je usuglašen sa relevantnim europskim zakonodavstvom.

''Većina EU standarda koji se tiču radnog zakonodavstva su u bitnome popravili položaj zaposlenih i čula se ocjena da će novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i biti po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca. Novi Zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca - rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje Ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 mjeseca'', kazao je Purišić

On tvrdi da je Vlada prilikom izrade zakona konzultirala važne međunarodne partnere, kao što su Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Foto: Anadolija / Novi zakon o radu u Crnoj Gori predviđa i rad od kuće

Kazao je da su rješenja dogovorili sa socijalnim partnerima, akademskom zajednicom i nevladinim sektorom. Purišić je podsjetio da je rad na zakonu trajao gotovo tri godine, dok su konzultacije sa Europskom komisijom (EK) trajale godinu i pol.

''Zakon je pružio valjane odgovore, koji se odnose na to da se radno zakonodavstvo uskladi sa EU standardima, obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada kao i mehanizmi bolje zaštite zaposlenih i suzbijanja nelegalnog tržišta rada'', tvrdi Purišić.

On je pojasnio da će se, prema prijedlogu zakona, radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su poduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.
''U tim situacijama rok za oglašavanje će bit tri dana i na taj način se izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga'', dodao je Purišić.

Foto: Anadolija / Novi zakon o radu u Crnoj Gori predviđa i rad od kuće

On je rekao i da je zakon predvidio slučajeve gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri.
Purišić je kazao i da je vlada odredila kvotu od 20,45 tisuća dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini, što je isti broj radnih dozvola kao što je bio za ovu godinu, a to je 20,45 tisuća.

''Pet tisuća radnih dozvola ostavljeno je u rezervi, a ostale su podijeljene tako što je za zapošljavanje stranaca opredijeljeno 11,82 tisuće dozvola, a za sezonsko zapošljavanje 3,63 tisuće'', kazao je Purišić.

On je rekao da je do sada iskorišteno 72 posto godišnje kvote za zapošljavanje stranaca i istaknuo da je oko 10 tisuća stranaca zaposleno van kvote na krupnim infrastrukturnim projektima.

Kopirati
Drag cursor here to close