Kompanije razmišljaju

Nijemci će seliti u inozemstvo?

Njemačka vlada prošloga je mjeseca predložila paket olakšica, uključujući limit za cijenu plina i niže trošarine kako bi pomogla kućanstvima i malim i srednjim poduzećima s naglim skokom cijena.
Gospodarstvo / Posao | 10. 10. 2022. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačke mjere pomoći s visokim troškovima energije donijet će tek ograničeno olakšanje i malo je vjerojatno da će odvratiti kompanije koje su već odlučile preseliti proizvodnju na jeftinije lokacije u inozemstvu.

Njemačka vlada prošloga je mjeseca predložila paket olakšica, uključujući limit za cijenu plina i niže trošarine kako bi pomogla kućanstvima i malim i srednjim poduzećima s naglim skokom cijena.

Alternative

"Predloženi paket energetskih olakšica koji je trenutno na dnevnome redu neće promijeniti ništa. Moramo i dalje tragati za alternativama", rekao je izvršni direktor bavarskog proizvođača porculana Rosenthal Mads Ryder, prenosi Hina.

Kompanija osnovana u Njemačkoj prije 143 godine razmatra preseljenje dijelova proizvodnje u inozemstvo kako bi smanjila troškove, a Ryder je rekao da je plan o limitu za cijene plina još uvijek previše nejasan da bi Rosenthal preispitao svoje planove.

Visoki troškovi rada i drugih troškova u Njemačkoj tjeraju mnoge tvrtke da sele dijelove ili kompletno poslovanje na jeftinije lokacije u europskim gospodarstvima u nastajanju i u druge dijelove svijeta ili da bar razmotre tu mogućnost.

Ekonomski savjetnik njemačkog ministra financija Lars Feld rekao je da su energetska kriza i skok cijena plina nakon smanjenih pošiljki iz Rusije ubrzali taj proces.

"Industrijske kompanije koje razmišljaju o selidbi htjet će provjeriti kako funkcionira ograničenje cijena energije. To je važan psihološki poticaj. No, nećemo se moći vratiti na cijene energije kakve su bile prije (ukrajinskog) rata," rekao je Feld.

Njemačka industrija plaća i do 10 puta veće cijene energije nego prije dvije godine i čak petina inženjerskih kompanija upozorava da bi mogli preseliti bar dio poslovanja u inozemstvo, pokazalo je prošlomjesečno istraživanje sindikata IG Metall.

Deindustrijalizacija?

Industrijske udruge isprva su izrazile zadovoljstvo izloženim paketom energetskih olakšica, koji uključuje privremeni limit za cijene električne energije, usmjeren na subvencioniranje osnovne potrošnje za građane, mala i srednja poduzeća, i neke su tvrtke optimistične.

Proizvođač tekstila Wuelfing poručio je da će odustati od planiranog premještanja proizvodnje u Portugal ili Pakistan ako vlada ograniči cijene energije na razine dvostruko veće nego u 2020. godini.

"Pomoći će, ali još ne znamo točno što možemo očekivati", rekao je izvršni direktor Wuelfinga Johannes Dowe.

Njemačka udruga za mala i srednja poduzeća priopćila je da ne vidi konkretne naznake pojačane selidbe proizvodnje u inozemstvo, budući da kriza cijena energije pogađa sve europske zemlje.>

"Druga je stvar kada govorimo o planovima proširenja (proizvodnje), koji se trenutno ispituju", rekao je izvršni direktor DMB-a Marc Tenbieg.

Deutsche Bank u istraživanju procjenjuje se da će se zbog rasta cijena energije proizvodnja ove godine u Njemačkoj smanjiti za 2,5-posto i za pet posto u 2023.

"Kada se za otprilike 10 godina osvrnemo na današnju energetsku krizu, možda ćemo ovo razdoblje označiti kao početnu točku ubrzane deindustrijalizacije Njemačke", smatraju analitičari Deutsche Banka.

Teže će biti malima

Velike njemačke industrijske tvrtke mogu premjestiti proizvodnju u inozemstvo, ovisno o troškovima i kupcima, ali kriza će teže pogoditi male i srednje tvrtke, okosnicu njemačke industrije.

"Za njemačka mala i srednja poduzeća... prilagodba novom energetskom svijetu bit će veliki izazov koji neke neće prevladati", dodaje se u studiji.

Proizvođač automobilskih dijelova Boegra smanjio je u rujnu proizvodnju zbog visokih cijena energije. Boegra je već prebacila dio proizvodnje u Češku i sada razmišlja o sljedećem koraku.

"Sljedeći tjedan putujem u Češku kako bih ispitao mogućnosti širenja našeg poslovanja", rekao je u petak Reutersu izvršni direktor Boegre Tobias Linser.

 

Kopirati
Drag cursor here to close