Transparency International

Nezakonito imenovanje direktora Bh Telekoma?

Zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH ne dozvoljava savjetnicima izabranih dužnosnika da rukovode javnim poduzećima šest mjeseci nakon isteka mandata.
Gospodarstvo / Posao | 12. 10. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH uputio je prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa BiH protiv novog direktora BH Telekoma Amela Kovačevića, bivšeg savjetnika ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića. Kovačević je imenovan za generalnog direktora iako Zakon o sprečavanju sukoba interesa BiH ne dozvoljava savjetnicima izabranih dužnosnika da rukovode javnim poduzećima šest mjeseci nakon isteka mandata.

Član NiP-a

Prema medijskim navodima Kovačević je do nedavno obavljao savjetničku dužnost a Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 21. rujna potvrdila odluku Nadzornog odbora javnog poduzeća BH Telecom dd. Sarajevo kojim su izabrani vršitelji dužnosti uprave ovog poduzeća, među kojima se nalazi i njegovo ime, navodi Transparency International.

''Amel Kovačević je član NiP-a a njegovo imenovanje s političke funkcije izravno na poziciju direktora jednog od najznačajnijih javnih poduzeća suprotno je kako Zakonu o sukobu interesa BiH tako i deklarativnom opredijeljenu nove vlasti u FBiH za ispunjavanje uvjeta iz 14 prioriteta, među kojima se posebno naglašava potreba depolitizacije javnih poduzeća'', navodi se.

Dodaju kako treba podsjetiti da je rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na razini BiH, koja u ovom slučaju treba donijeti odluku, često blokiran zbog političkog načina odlučivanja i da brojne prijave iz ranijeg perioda još nisu riješene.

Zakon se ne primjenjuje

''To se potvrdilo nedavno kada sjednica ove komisije otkazana zbog nedostatka kvoruma a na dnevnom redu našli su se nacrti odluka o sankcijama protiv više funkcionera uključujući i one protiv aktuelnog premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i direktora Regulatorne Agencije za komunikacije (RAK) Draška Milinovića, dok se još od ranije čeka odluka protiv Milorada Dodika i drugih političara koje je TI BiH prijavljivao zbog sukoba interesa. Pojava sukoba interesa nesmetano prolazi i na nižim razinama jer se u Federaciji BiH postojeći zakon iz ove oblasti ne primjenjuje a nacrt novog je povučen iz procedure dok je novim izmjenama zakona u Republici Srpskoj sukob interesa praktično legaliziran, što upućuje da su političari u BiH, i pored proklamirane podrške europskom putu BiH krenuli upravo u suprotnom smjeru'', stoji u priopćenju.

Transparency International BiH podsjeća da proces europskih integracija od BiH zahtjeva unaprjeđenje ključnih antikorupcijskih zakona, među kojima je i onaj koji regulira sukob interesa, te da je ovo pitanje moguće riješiti temeljnim usklađivanjem zakona na svim razinama vlasti u BiH i uspostavljanjem tijela koja su politički i na svaki drugi način nezavisna za odlučivanje o sukobu interesa javnih dužnosnika.

Kopirati
Drag cursor here to close