Odlazak

Nema vozača, a ni putnika: Autoprijevoznici ukidaju linije

''Posla je sve manje. Već sada smo ukinuli pola linija. Sve je manje i vozača i putnika. Odlazi narod, autobusi su nam prazni''
Gospodarstvo / Posao | 13. 02. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevoznici putnika u našoj zemlji posljednjih mjeseci muku muče s održavanjem linija. Zbog manjka vozača, visokih cijena goriva, ali i sve manjeg broja putnika, mnogi prijevoznici prinuđeni su gasiti linije.

Prazni autobusi

Najviše problema imaju manje firme koje prevoze putnike u prigradskom prometu. Posebno je situacija teška na sjeveru zemlje te u zapadnoj Hercegovini, gdje sela ostaju pusta.

Direktor dobojskog poduzeća 'Trebava ekspres' Vlado Jaćimović potvrdio je da je prošle godine ostao bez desetak vozača, koji su otišli raditi u Sloveniju i Njemačku.

''Posla je sve manje. Već sada smo ukinuli pola linija. Sve je manje i vozača i putnika. Odlazi narod, autobusi su nam prazni'', kaže Jaćimović za Avaz.

Rješenje vidi u pomoći države. Smatra da bi domaći prijevoznici hitno trebali dobiti poticaj, kako bi radnici imali više plaće, a poslodavci mogućnost da ih zadrže.

''Sada pokušavamo preživjeti. Ako ne budemo dobili podršku, bojim se da ću morati ugasiti poduzeće'', dodaje Jaćimović.

Skupo gorivo

S istim problemima suočeni su i prijevoznici koji rade u međugradskim linijama. Direktor poduzeća „Transturist“ Tuzla Nedžad Siočić kazao je za 'Avaz' da se porast cijene goriva odrazio i na poslovanje.


''Ne možemo planirati kupovinu novih vozila. Nekad su se otimali za posao kod nas. Ljudi odlaze u inozemstvo zbog viših primanja i stalnog posla'', kaže Siočić.

Škola za vozače

''S manjkom putnika i nedostatkom kadra te ukidanjem linija u posljednje dvije godine posebno su suočene manje kompanije. Veće firme nekako se uspijevaju izboriti. Da ne bismo izgubili vozače, formirali smo vlastitu školu, gdje ljude stalno educiramo i pripremamo za posao'', rekao je generalni direktor „Centrotrans-Eurolinesa“ Safudin Čengić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close