Nakon prosvjeda rudara

U narednih 15 dana trebala bi biti poznata sudbina Rudnika Zenica

Federalna vlada i ministarstvo su ispoštovali ovaj dogovor, te je iz Proračuna FBiH utrošeno oko 41 milijun KM za zbrinjavanje 199 uposlenika zeničkog rudnika.
Gospodarstvo / Posao | 29. 03. 2024. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je usmeno informirana o stanju u RMU Zenica.

U ovoj informaciji istaknuto je da je evidentirana višegodišnja zapuštenost u upravljanju ovim rudnikom, kao i prevelik broj uposlenika. Kako je navedeno, u rujnu prošle godine postignut je dogovor između sindikata Zenice i Federacije BiH, Uprave Rudnika, ''Elektroprivrede BiH'' i Federalnog ministarstva da se zbrine 150 radnika. Federalna vlada i ministarstvo su ispoštovali ovaj dogovor, te je iz Proračuna FBiH utrošeno oko 41 milijun KM za zbrinjavanje 199 uposlenika zeničkog rudnika.

U informaciji se podsjeća da je Vlada FBiH nakon toga potpisivanjem Kolektivnog ugovora povećala plate uposlenim radnicima rudnika, te povećala otkupnu cijenu uglja za oko 38 posto, kako bi rudnici ostvarili što veći prihod. Također, dogovor je bio da se znatno poveća nivo proizvodnje kako bi ovaj rudnik u Zenici sa smanjenim brojem uposlenika mogao biti održiv. Međutim, kako je istaknuto u današnjoj informaciji, to nije realizirano u januaru i februaru ove godine, ali Vlada želi ispoštovati potpisani Kolektivni ugovor i isplatiti dvije plate radnicima.

Prema dogovoru, dostavljen je elaborat o budućnosti ovog rudnika, a u narednih 15-ak dana trebala bi se donijeti i konačna odluka o statusu ovog rudnika.

Također, u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije je navedeno i da je neophodno u narednom periodu, pored ovog federalnog ministarstva uključiti i druge resore, kao što su federalna ministarstva rada i socijalne politike, zatim prostornog uređenja, te okoliša i turizma, kao i financija.

Vlada je, također, informirana da će Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, s ciljem realizacije dogovorenih aktivnosti u što kraćem periodu, a koje uključuju isplatu plaća radnicima ovog rudnika za siječanj i veljaču, te donošenje drugih neophodnih odluka u vezi ovog rudnika, u narednim danima intenzivirati pripremu i kandidiranje potrebnih materijala za sjednice o kojima će Vlada odlučivati.

Kopirati
Drag cursor here to close