Stečaj ili?

VIDEO | Što će biti sa Rudnicima boksita Široki Brijeg?

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora su dali ostavke, a radnici su završili na Zavodu za zapošljavanje.
Gospodarstvo / Posao | 27. 03. 2024. u 07:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog duga od tri milijuna maraka, Rudnicima Boksita Široki Brijeg prijeti stečaj. Članovi Upravnog i Nadzornog odbora su dali ostavke, a radnici su završili na Zavodu za zapošljavanje.

Poduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg negativno posluje već godinama. Međutim nitko ništa nije tradio na tome da to spriječi, što je dovelo ovo poduzeće pred sami stečaj.

Iz opozicije u Vladi Zapadnohercegovačke županije isključivog krivca za ovakvo stanje u tvrtki vide u prethodnoj upravi na čelu sa Stankom Ljubićem, koji je, tvrde, trenutno u Hrvatskoj, javlja BHRT.

Odgovornim smatraju i ministra gospodarstva u ZHŽ Darija Sesara, koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da će nova uprava riješiti probleme.

Tomislav Bandić, zastupnik HRS-a u Skupštini ZHŽ, kaže za BHRT: "Međutim nemoguće je riješiti postiojeće probleme koji su nastali za vrijeme ministarstva gospodina Sesera u prijašnjoj vladi koji nije apsolutno ništa učinio, dakle njegova je odgovornost ovdje isključivo najveća budući da je on imao informacije što se radi na koji se način radi i apsolutno nije ništa učinio da se takvo stanje prekine."

Marija Lovrić, zastupnica HSP AS u Skupštini ZHŽ, dodaje: ''Za takve stvari treba snositi određena odgovorrnost ali naravno ja kao pojedinac ne mogu donijeti sud. Zna se da postoje nadlčežne institucije koje treba da urade svoja posao, a tko je, što je i za šta je odgovoran''.

Vlada ZHŽ je u procesu imenovanja novog Upravnog vijeća kao i imenovanja nove uprave koja će pokušati spasiti Rudnike boksita. Ako to ne uspiju, Rudnici boksita idu u stečaj, kaže predsjednik Vlade jer ne vidi rješenje u koncesiji.

"I pokušat ćemo naći rješenje da probamo u nekom razumnom roku napraviti jedan poslovni plan koji će dati, odnosno imati osnovni cilj da firma ispunio svoje osnovne obavze prema radnicima, dobavljačima i prema državi, normalno da očekujemo pomoć i federalne vlade'', kaže predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović.

Tomislav Bandić, zastupnik HRS u Skupštini ZHŽ, dodaje: ''Proračun županije nikada nije bio veći, 156 milijuna maraka, i iz tih sredstava se jednostavno moraju izdvojiti sredstva kako bi se pomoglom poduzeću kako bi poduzeće nastavilo raditi jer sigurno da može biti profitabilno''.

Tridesetdvoje radnika nadaju se da će se čim prije vratiti na posao, no nitko od njih nije htio stati pred kameru.

Kopirati
Drag cursor here to close