Sarajevo

Rudari iz svih sedam rudnika stižu na prosvjed: 'Ovako više ne ide'

Prosvjed će biti organiziran u skladu sa prošlotjednim zaključakom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu.
Gospodarstvo / Posao | 26. 03. 2024. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine sutra će, u 11 sati, ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu organizirati prosvjed zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili plaću za siječanj i veljaču - potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Rudari iz sedam rudnika

Prosvjed će biti organiziran u skladu sa prošlotjednim zaključakom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu, a na prosvjedu će, prema najavi, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH. Očekuje se dolazak više od 300 rudara.

Husić ističe kako su i jutros, još jednom, uputili dopis na adrese Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, JP Elektroprivreda BiH i menadžmenta RMU Zenica, u kojim ih podsjećaju da je već prošlo dovoljno vremena od sastanka u Kaknju.

Sastanak je održan 14. ožujka, a tada je dogovoreno da se iznađe zakonski način za isplatu plaća rudarima Zenice.

''Osnovni zahtjev na sutrašnjem prosvjedu bit će isplata plaća za siječanj i veljaču, kao i naknada za topli obrok za ta dva mjeseca zeničkim rudarima.

Očekujemo da će tijekom dana biti okončan i Elaborat o trenutnom stanju i perspektivama Rudnika mrkog uglja Zenica'', kazao je Husić, koji naglašava kako će tražiti od nadležnih konačnu odluku o statusu zeničkog rudnika.

Više ne ide

Odnosno, dodaje, da li će, na osnovu informacija iz Elaborata, biti nastavljena započeta realizacija krajem prošle godine usvojenog Programa reorganizacije i restrukturiranja poslovanja RMU Zenica, s naglaskom na optimalizaciji ljudskih resursa, ili će biti obustavljena proizvodnja u Zenici.

U sklopu realizacije ovog programa, već do sada, oko 200 rudara napustilo je u protekla tri mjeseca poduzeće po osnovu umirovljenja, dobrovoljnog odlaska ili proglašenja tehnološkim viškom.

''Spremni smo prihvatiti svaku odluku, jer ovako više ne ide'', kaže Husić.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. ožujka, jer nisu dobili nijednu plaću iz tekuće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close