Robotika

Musk postavio ultimatum Tesli zbog umjetne inteligencije u tvrtki

Muskova objava na platformi X vezana za Teslu i razvoj umjetne inteligencije podigla je zabrinutost stručnjaka oko upravljanja tom tvrtkom.
Gospodarstvo / Posao | 17. 01. 2024. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk je posve neočekivano izrazio nelagodu oko razvoja umjetne inteligencije i robotike unutar Tesle, osim ako on osobno nema približno 25 posto kontrole u toj tvrtki, što je potez za koji stručnjaci vjeruju da bi mogao prekršiti njegove dužnosti glavnog izvršnog direktora i izazvati zabrinutost oko vrednovanja i upravljanja Teslom.

Muskova izjava na društvenim medijima istaknula je njegovu sklonost utjecajnoj, ali reverzibilnoj kontroli, prenosi Zimo.

Dovoljno da budem utjecajan, ali ne toliko da me ne mogu srušiti. Ukoliko to nije slučaj, radije ću raditi proizvode izvan Tesle, poručio je Musk u objavi na platformi X.

Što kažu stručnjaci?

Muskova promjena u stavu potaknula je pomno ispitivanje stručnjaka za upravljanje.

Problem je što njegovi tvitovi sugeriraju da u svojstvu izvršnog direktora, on ne samo da odbija profitabilne Tesline prilike na temelju svojih osobnih preferencija, već ih i preusmjerava na svoje privatne tvrtke, ističe Ann Lipton, profesorica na američkom Pravnom fakultetu Tulane.

Analitičari su primijetili potencijalnu štetu za vrijednost Tesline dionice ako se tehnološki razvoj pomakne izvan te tvrtke, što bi uklonilo mogućnosti rasta. Charles Elson s američkog Sveučilišta u Delawareu citirao je doktrinu korporativnih prilika, koja zabranjuje izvršnim direktorima da traže poslovne prilike za osobnu korist.

Unatoč tome što je Teslin najveći investitor, Muskova udio u Tesli smanjilo se u posljednje dvije godine zbog prodaje dionica te trenutno ima oko 13 posto udjela. Njegov bi udio mogao narasti na gotovo 23 posto ako iskoristi dioničke opcije, ali prodaja nekih od tih dionica može biti neophodna, kako bi Musk platio porez.

Postavljanje pred presudu

Garrett Nelson, analitičar iz CFRA Researcha, vidi Muskove zahtjeve kao svojevrsno osobno postavljanje pred ndolazeću presudu suda u Delawareu o njegovom prethodnom paketu odštete. Musk čeka presudu u tužbi dioničara kojom se osporava preveliki paket odštete dobiven dominacijom u odboru tvrtke.

Analitičar J.P. Morgana Ryan Brinkman sugerirao je da Muskovi komentari povećavaju vjerojatnost njegovog odlaska s pozicije glavnog izvršnog direktora, s namjerom da se provede pritisak na upravni odbor. Unatoč potencijalnom protivljenju velikih dioničara, kao što su Vanguard i BlackRock, neki stručnjaci predviđaju da bi Muskovi zahtjevi mogli biti prihvaćeni u Teslinom odboru, poznatom po toleriranju njegovog nepredvidivog ponašanja u prošlosti.

Ako mu se ne da ono što želi, sjedit će i pustiti ih da polako umru. To nije najbolji interes ulagača, smatra Gene Munster, izvršni partner u Deepwater Asset Managementu.

Kopirati
Drag cursor here to close