Konferencija Pravosudnog foruma za BiH

Mostar: Okupljaju se 'donositelji pravde'

Na konferenciji će biti predstavljena Baza sudske prakse koja sadrži više od 2000 sentenci (pravnih stajališta) sa pratećim odlukama najviših sudova u BiH.
Gospodarstvo / Posao | 17. 11. 2021. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peta godišnja konferencija Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu (BiH) koja se održava 18. i 19. studenoga u Mostaru okupit će predstavnike Ustavnog suda BiH, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH i redovnih sudova kako bi razgovarali o harmonizaciji sudske prakse u BiH.

Konferenciju pod nazivom: Harmonizacija sudske prakse u Bosni i Hercegovini - predstavljanje Izvještaja o primjeni standarda zaštite prava iz čl. II/3.b) i II/3.f) Ustava BiH, tj. čl. 3. i 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i jedinstvene Baze sudske prakse, organizuju Ustavni sud BiH, AIRE centar Program za Zapadni Balkan i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Na konferenciji će biti predstavljen Izvještaj o praksi sudova u BiH u pogledu prava na privatni i obiteljski život, dom i prepisku te praksi sudova u pogledu prava osoba da ne bude podvrgnuto mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

Zaštita ovih prava pokazala se bitnom u vrijeme pandemije COVID-19, ali i u periodima migrantskih kretanja, kada je povećana mogućnost pokretanja postupaka zbog povrede ovih prava. Izvještaj nudi pregled relevantne sudske prakse u ovoj oblasti kao smjernicu domaćim sudovima za njihovo dalje postupanje.

Tijekom drugog dana konferencije biti će predstavljena Baza sudske prakse koja sadrži više od 2000 sentenci (pravnih stajališta) sa pratećim odlukama najviših sudova u BiH. Baza će omogućit transparentnije, efikasnije i efektivnije upravljanje predmetima koji su značajni za sudsku praksu u BiH.

Baza je namijenjena sucima, a bit će dostupna i cjelokupnoj pravosudnoj zajednici i građanima u BiH.

Ujednačena sudska praksa osigurava jednakost građana pred zakonom, pravnu sigurnost, viši nivo zaštite ljudskih prava, čime se ostvaruje princip vladavine prava čemu teži svaka demokratska država. Zbog toga je neophodno da svi sudovi imaju pristup pravnim stajalištima koja će slijediti i primjenjivati prilikom donošenja svojih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close