'Divna' država

U BiH suci i tužitelji bez problema napreduju i kada ih se kazni

Prema analizi CIN-a najmanje 14 sudaca i tužitelja napredovalo je ili je zadržalo rukovodeće pozicije u pravosuđu iako su kažnjeni za različite propuste u radu.
Vijesti / Flash | 03. 06. 2021. u 13:35 CIN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sucima i tužiteljima u BiH nije problem napredovati unatoč činjenici da su počinili različite prekršaje zbog kojih su sankcionirani suspenzijama ili novčanim kaznama, pokazala je u četvrtak objavljena analiza Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) kojom je dokumentiran veći broj takvih slučajeva.

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini već godinama slovi za jednu od najslabijih karika u toj zemlji opterećenoj korupcijom, premreženom različitim političkim utjecajima i nepotizmom a zbog problematičnih imenovanja sudaca i tužitelja te zbog sumnje nezakonito pogodovanje u sudskim postupcima potkraj prošle godine na ostavku je bio prisiljen i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

Prema analizi CIN-a najmanje 14 sudaca i tužitelja napredovalo je ili je zadržalo rukovodeće pozicije u pravosuđu iako su kažnjeni za različite propuste u radu.

Jedan od njih je Sead Kreštalica, sadašnji zamjenik glavne tužiteljice Sarajevske županije. On je ranije uklonjen s pozicije tužitelja Federacije BiH zbog neprimjerenih kontakata s članovima obitelji osobe koja je bila optužena za nasilničko ponašanje.

Najprije su mu smanjili plaću, potom su ga suspendirali a 2012. godine smijenili s pozicije entitetskog tužitelja.

Sve to nije bila zapreka da se javi na natječaj u tužiteljstvu Sarajevske županije i tamo dobije posao zamjenika glavne tužiteljice. Pojasnio je to konstatacijom kako ga za stegovne mjere nisu ni pitali a ni zakon ne precizira kada i koliko izrečene sankcije mogu imati utjecaja na nastavak karijere.

''Poistovjetit ću to s nogometašem. Kada dobije crveni ili žuti karton pa ne igra. Ako (Edin) Džeko dobije crveni karton, pa ne igra, treba li ga isključiti iz nogometa? Jednom kažnjen, ne znači da je nepopravljiv'', bio je komentar tužitelja Kreštalice.

Zanimljiv je i slučaj bivšeg suca Osnovnog suda u Banjoj Luci Dragana Uletovića. Njemu su zbog neopravdanog kašnjenja u sudskim postupcima izrečene novčane kazne u protuvrijednosti od oko dvije tisuće kuna no on je to vrlo brzo nadoknadio jer je ubrzo promaknut za suca banjolučkog Okružnog suda gdje je dobio plaću veću za 2400 kuna. Kriterij po kojemu ga je VSTV promaknuo bio je "marljivi rad".

''Mi smo procijenili da jest (Uletović načinio) prekršaj ali da nije tolikog obujma i tolike težine da ne može biti dalje imenovan", pojasnio je ovu situaciju član VSTV-a Selim Karamehić.

Proizvoljno tumačenje tko može a tko ne biti imenovan rezultat je nedorečenosti u zakonima, uključujući onaj o VSTV-u, samostalnom tijelu koje jedino ima ovlasti imenovati suce i tužitelje.

Donošenje novog zakona o VSTV-u jedan je od prioriteta na kojemu inzistira i međunarodna zajednica u odnosu prema BiH no do za sada nema naznaka kada bi se to moglo dogoditi.

Reforma pravosuđa u BiH proces je koji traje još od 2003. godine a prema nekim analizama međunarodni donatori među kojima prednjači Europska unija u to su do sada uložili više od 50 milijuna eura no očekivanih rezultata nema.

Kopirati
Drag cursor here to close