Tko radi, a tko ne?

Ministar Džindić: Nijedan rudar neće biti otpušten

''Rudare nitko ne smije da dira niti će ih dirati niti će biti otpuštanja sve dok se radi prema planu'', ističe Džindić.
Gospodarstvo / Posao | 05. 07. 2020. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije, dala je suglasnost za produženje ugovora o radu za 74 rudara u Zenici.

Time je otkočen ranije doneseni zaključak o uvođenju moratorija.

Jasan plan

Prije nekoliko dana zenički rudari odbili su sići u jame dok se ugovori ne produže. No, suština je, kako kaže Džindić, višak radnika u rudniku, ali ne u proizvodnji, nego u administraciji, i to je problem koji mora riješiti nova Uprava rudnika. Džindić kaže da su neke stvari, pogotovo oko jame ''Stranjani'', već poznate i tu su otklonjene sve dileme.

''Ovdje je jasno da se podzemna eksploatacija u jami ''Stranjani'' završava i to će biti okončano u narednih 10 dana. Već je izvučena i sva oprema. Što se tiče ostale dvije jame u zeničkom rudniku ''Raspotočja'' i ''Stare jame'', one će još raditi, a to je još nekih maksimalno pet-šest godina'', ističe Džindić.

Sve što se radi, kako kaže, radi se prema planu i ranije usvojenoj strategiji.

''Svi se pitaju zašto se primaju radnici, a nema duge perspektive. Mi imamo taj problem što nemamo rudara, a imamo neradnika. Točnije, višak je administracije. Nova Uprava mora reorganizirati rudnik, jer nemamo pravih radnika'', kaže Džindić.

On tvrdi da se produktivnost rudnika mjeri po tome koliko je rudar iskopao tona uglja.

Svi rade

''Neslužbene analize govore da je jedna trećina radnika viška u rudniku. To je sve administracija. Rudare nitko ne smije da dira niti će ih dirati niti će biti otpuštanja sve dok se radi prema planu'', ističe Džindić.

Kako kaže, nova Uprava je odgovorna za naredne korake.

''Mi više nećemo davati suglasnost na zapošljavanja. Uprava je sada odgovorna za sve, jer oni odlučuju koga primaju. Mi se više nećemo miješati'', govori Džindić, piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close