Vlada Federacije

Mijenjanje zakona: Umjesto da mora, radnik može

Riječi “osim u slučaju otkaza ugovora o radu u skladu sa ovim zakonom” zamijenjene su riječima “osim u slučaju zahtjeva radnika za naknadu štete ili drugo novčano potraživanje iz radnog odnosa”…
Gospodarstvo / Posao | 03. 02. 2022. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada je utvrdila i Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o radu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u obrazloženju je navelo da se predloženim izmjenama zakona provodi presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 26.2.2020. godine kojom je utvrđeno da član 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu nije u suglasnosti s Ustavom FBiH kada je riječ o zaštiti prava iz radnog odnosa.

Tako je dosadašnja odredba po kojoj je radnik “dužan” obratiti se poslodavcu u propisanom roku ukoliko smatra da mu je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa, zamijenjena riječju “može”.

Također, riječi “osim u slučaju otkaza ugovora o radu u skladu sa ovim zakonom” zamijenjene su riječima “osim u slučaju zahtjeva radnika za naknadu štete ili drugo novčano potraživanje iz radnog odnosa”, kada je riječ o zahtjevu radnika za zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom, navela je Vlada Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close