Nakon desetljeća

Radnici iz HNŽ-a prava tražili i u Strasbourgu, počela isplata dugovanja

Riječ je o tužbama koje su prosvjetari, policajci, državni službenici i namještenici te ostali podnijeli protiv Vlade HNŽ zbog nepoštivanja odredbi iz kolektivnih ugovora.
Vijesti / Flash | 25. 01. 2022. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na račune budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ovih dana su počela pristizati sredstva iz županijske blagajne, a prema osnovi pravosnažnih sudskih presuda, na čiju isplatu čekaju više od 10 godina, a mnogi i dva desetljeća.

Riječ je o tužbama koje su prosvjetari, policajci, državni službenici i namještenici te ostali podnijeli protiv Vlade HNŽ zbog nepoštivanja odredbi iz kolektivnih ugovora. Te tužbe su se počele podnositi još 2005. godine, pa sve do 2015., a prema nekim procjenama, zajedno s kamatama teške su 60 milijuna KM, piše "Avaz". 

Isplata 

Zbog činjenice da je Vlada godinama ignorirala isplatu, cijela priča je završila i u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg, a osim činjenice da su iz ove pravosudne instance presudili u korist budžetskih korisnika, naložili su i isplatu od po 1.000 eura podnositeljima na ime nematerijalne štete.

Nevenko Herceg, premijer HNŽ, nerijetko je uobičavao kazati da je Vlada na čijem je čelu "naslijedila" ovaj dug, a isplata ovih tužbi, kako kroz redovno izvršenje sudskih presuda tako i u postupku izvansudskih nagodbi, otpočela je 2016. godine, za što je do 2020. izdvojeno skoro 20 milijuna KM.

Nakon prošlogodišnje pauze iz Ministarstva financija su početkom mjeseca obznanili da započinje isplata 4,5 milijuna KM, koliko su izračunali da mogu isplaćivati na godišnjem nivou za tu namjenu. U prošli četvrtak isplaćeno je nešto više od 2,3 milijuna KM za izvansudske nagodbe, a nekoliko dana ranije izvršena je uplata od milijun KM na ime redovnih sudskih presuda.

Spor proces 

Adnan Faladžić, ministar financija, vjeruje da će uspjeti ispoštovati dinamiku plaćanja zacrtanog iznosa te objašnjava da je navedena suma u skladu s Akcionim planom iz 2020. godine. Tim dokumentom se, dodaje, kod Europskog suda za ljudska prava Vlada obvezala da će problem dugovanja riješiti u idućih 13 godina.

"Moramo očuvati stabilnost i likvidnost budžeta. Cilj nam je isplatiti dug, ali, s druge strane, ne dovoditi budžet u pitanje", kazao je za "Avaz" Faladžić.

Nail Balić, predsjednik Sindikata policije, pojašnjava nam da se trenutna isplata odnosi na potraživanja iz ožujka 2011. godine.

"Tek smo u toj fazi. Naravno, pozdravljamo ovaj čin i donekle smo optimistični, ali isto tako smatramo da ovaj proces sporo ide, kada se sagleda taj period", ističe Balić.

Predstavnici šest sindikalnih organizacija HNŽ su, podsjetimo, pred kraj prošle godine isplatu dugovanja po pravomoćnim presudama isturili kao jedan od osnovnih uvjeta pred Županijsku vladu kako ne bi stupili u štrajk.

Ukazivali su na to da su među dobivenim tužbama i one za plaće iz 2002. godine te da brojne njihove kolege nisu dočekale naplatu. Zastupali su stav da se problem može riješiti kreditiranjem Vlade kod komercijalnih banaka.

Kopirati
Drag cursor here to close