Prognoze

Loša vijest za sve koji rade od kuće

Obzirom na to da se ovo tržište jako brzo mijenja, prognoze mogu biti prilično nezahvalne, no većina stručnjaka slaže se kako su prvi na udaru neki ponavljajući poslovi...
Gospodarstvo / Posao | 16. 12. 2023. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O utjecaju umjetne inteligencije na tržište rada već su provedena brojna istraživanja te smo do sada mogli pročitati različita razmišljanja.

Obzirom na to da se ovo tržište jako brzo mijenja, prognoze mogu biti prilično nezahvalne, no većina stručnjaka slaže se kako su prvi na udaru neki ponavljajući poslovi poput unosa podataka, pozivnih centara, poslova u ljudskim resursima, računovodstvu i slično.

Istraživanje

O utjecaju umjetne inteligencije na ovo tržište za Business Insider govorio je profesor sa Stanforda Nicholas Bloom koji posebno proučava rad od kuće. Prema njemu, upravo su osobe koje rade u potpunosti udaljeno, tj. uopće ne moraju biti u uredima najugroženije, odnosno postoji najveća vjerovatnoća da će ih AI zamijeniti, a to se pogotovo odnosi na ljude koji rade udaljene ponavljajuće poslove, piše Business Insider.

Osobe koje rade hibridno ili potpuno iz ureda, mogu biti mirnije što se tiče uticaja AI na njihovo radno mjesto, iako je jasno kako nema nikakve garancije da jednom umjetna inteligencija neće njihov posao obavljati bolje od njih. Uloge koje umjetna inteligencija sigurno neće zamijeniti, barem ne tako skoro, su one u kojima se zahtjeva određena interakcija s ljudima, objasnio je Bloom. Ako vaše radno mjesto tako zahtijeva održavanje sastanaka sa zaposlenima, upravljanje ili mentoriranje zaposlenih pa bilo to samo jednom mjesečno, dobra je šansa da vam umjetna inteligencija ipak neće uzeti posao, smatra ovaj stručnjak za tržište rada.

Umjetna inteligencija

On kaže kako u SAD-u i sjevernoevropskim državama 60 posto zaposlenih nema opciju udaljenog rada, dok 30 posto njih može raditi hibridno. Ostalih deset posto ima mogućnost potpuno udaljenog rada. Za hibridne zaposlene AI ne predstavlja trenutnu opasnost te se Bloom poziva na neka istraživanja koja pokazuju da AI neće stvoriti više poslova nego će ih zamijeniti, prenosi Zimo.

Nedugo nakon što je predstavljen ChatGPT, neka su predviđanja govorila kako bi umjetna inteligencija mogla utjecati na čak 300 milijuna poslova globalno, no s vremenom su ta očekivanja ipak smanjenja pa tako prema jednom istraživanju iz rujna ove godine Amerikanci mogu da očekuju da će AI do 2030. zamijeniti 2,4 milijuna poslova, a utjecat će na još 11 milijuna , prensosi RTCG.

Kopirati
Drag cursor here to close