Navala

SKB Mostar raspolaže s dovoljnom količinom PCR testova, broj pacijenata je limitiran

Nedavno se pojavila informacija kako su obiteljski liječnici dobili upute da na PCR test šalju deset pacijenata dnevno, dok se ostalim sugerira testiranja za covid u privatnu polikliniku Vitalis ili u Dom zdravlja na antigenski test.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2022. u 12:40 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SKB Mostar raspolaže s dovoljnom količinom PCR testova, te od početka pandemije do sada nikada nisu dovedene u pitanje zalihe PCR testova'', rekla je za Bljesak.info Adrijana Pandža glasnogovornica SKB Mostar.

Naime, nedavno se pojavila informacija kako su obiteljski liječnici dobili upute da na PCR test šalju deset pacijenata dnevno, dok se ostalim sugerira testiranja za covid u privatnu polikliniku Vitalis ili u Dom zdravlja na antigenski test, koji je potrebno dodatno platiti što je pojedine medije navelo da pišu kako SKB Mostar više nema PCR testova.

''Informacija koja se pojavila u određenom mediju da nema PCR testova u SKB Mostar, apsolutno je netočna. Postoji limitiranost broja obrađenih PCR testova u svakom europskom centru koji se time bavi, pa tako i kod nas. Razlog leži u činjenici da se uz postojeću opremu i ljudske resurse, kao i vremensku ograničenost iako se radi u dvije smjene do 22 sata, jednostavno ne može stići uraditi više'', objasnila je.

Limitiran broj pacijenata na PCR testiranje

Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar potvrdila je za Bljesak info informaciju da su obiteljski liječnici dobili naputke da limitiraju broj pacijenata za PCR testiranje.

''S obzirom da je zadnjih dana bila velika navala na testiranje, a SKB Mostar je zbog velikog broja zaraženog osoblja u stisci s analizom testova, naši liječnici su bili limitirani koliko pacijenata dnevno mogu poslati na PCR testiranje'', kazala je Popovac.

Kako pojašnjava Popovac, PCR testiranja su u potpunosti u nadležnosti SKB-a Mostar, te su oni ti koji upravljaju tim procesom, antigenske testove Dom zdravlja nabavlja komercijalno i oni nisu refundirani iz namjenskih sredstava ZZO stoga se naplaćuju, cijena ovog testa iznosi 19 KM..

''Laboratorij Doma zdravlja Mostar vrši samo brzo testiranje Ag testovima koje sami financiramo te ih stoga radimo u komercijalne svrhe. S obzirom na kaotičnu situaciju, zbog ubrzanja procedura – posebno kad se pacijentima žuri, liječnik može sugerirati na AG test, posebno onda kad pacijent nije anamnestički izričito za PCR testiranja'', kazala je.

Inače, Dom zdravlja Mostar kao ustanova primarna zdravstvene zaštite je u ovim, izvanrednim okolnostima preuzeo obvezu da sudjeluje u istom na način da organizirano uzima uzorak od pacijenta i, na odgovarajućem mediju, isti šalje u SKB na obradu. Rezultati te obrade bili bi poznati, u prosijeku, za oko 24h, stavljeni na informativnu platformu kojoj su obiteljski liječnici imali pristup i postupali dalje prema pacijentu zavisno od rezultata testiranja.

Popovac objašnjava kako u uvjetima eskalacije infekcija izazvane Omicron varijantom SARS CoV2 virusom, nije svrsishodno koristiti masovno testiranje na dosadašnji način, kada postoji antigensko testiranje koje daje rezultat u roku od 30-tak minuta i koje znatno manje košta, a njegova pouzdanost je približna PCR testu.

''U državama uređenijima od naše, već neko vrijeme zauzet je i službeno stav o prihvaćanju brzog AG testa kao validnom supstitutu za PCR test, izuzev težih simptomatskih stanja koji će, vjerojatno, zahtijevati bolničko liječenje . Prema službenom stavu za cijelu FBiH najavio je i pomoćnik ministra zdravstva Čerkez, dok je isti prihvaćen, koliko je nama poznato, u Sarajevskoj županiji'', objasnila je.

Podsjetimo, Europska unija odgodit će isplatu druge tranše financijske pomoći za BiH od 125 milijuna eura jer vlasti u BiH nisu ispunile obveze koje su prihvatile kada je potpisan ugovor o isplati pomoći zbog virusa korona u visini od 250 milijuna eura što će se uvelike odraziti na daljnju borbu s pandemijom covid.

Što se može refundirati?

Inače, što se tiče refundiranja troškova od davatelja usluga iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegovačko neretvanske županije za Bljesak.info rečeno je kako 0sigurana osoba ovog zavoda koja ima ovjerenu zdravstvenu iskaznicu i kupljenu premiju osiguranja za 2022., ima pravo pokrenuti postupak ukoliko isti između ostalog:

-           osiguranoj osobi kupca usluga (Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ) naplati bilo koju ugovorenu zdravstvenu uslugu,

-           osiguranu osobu kupca usluga (Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ) uputi da o vlastitom trošku obavi bilo koju ugovorenu zdravstvenu uslugu,

-           ukoliko davatelj usluga ne pruži ugovorenu zdravstvenu uslugu osiguranoj osobi kupca (Zavoda), niti istu uputi u drugu ugovorenu zdravstvenu ustanovu na području HNŽ koja može pružiti predmetnu uslugu-

Kako je rečeno uz zahtjev je potrebno priložiti:

-           Original račun

-           Nalaz liječnika

-           Presliku tekućeg računa podnositelja zahtjeva

-           Drugu dokumentaciju za koju voditelj postupka utvrdi da je potrebno tijekom vođenja postupka

''Osigurana osoba, zahtjev za refundiranje podnosi predmetnom domu zdravlja, koji je obvezan donijeti rješenje u prvom stupnju sukladno Zakonu o upravnom postupku. Na prvostupanjsko rješenje izdano od strane predmetnog doma zdravlja osigurana osoba može izjaviti žalbu prvostupanjskom tijelu, koji istu u slučaju kada je dopuštena, pravovremena i izjavljena od ovlaštene osobe u roku od 8 dana od dana prijema žalbe sa kompletnim predmetom šalje Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ kao drugostupanjskom tijelu na rješavanje'', rečeno je za Bljesak.info iz ZZO-a HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close