MIO

Kraće radili, malo uradili

Revizori navode kako je Pravilnikom o radu Federalnog zavoda utvrđeno puno radno vrijeme od 37,5 sati tjedno, koje se raspoređuje na pet radnih dana.
Gospodarstvo / Posao | 15. 08. 2022. u 08:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Smatramo neprimjerenim trajanje radnog vremena kraće od 40 sati tjedno'', stoji u Izvještaju o financijskoj reviziji Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje za 2021. godinu u kojem su revizori Zavodu dodijelili ''mišljenje s rezervom''.

Puno radno vrijeme

Revizori navode kako je Pravilnikom o radu Federalnog zavoda utvrđeno puno radno vrijeme od 37,5 sati tjedno, koje se raspoređuje na pet radnih dana.
No, podsjećaju kako je Zakonom o radu definirano da ''puno radno vrijeme traje 40 sati tjedno, ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije utvrđeno u kraćem trajanju''.

''S obzirom na to da je revizijom utvrđeno neizvršavanje poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima revizijom utvrđeno neizvršavanje poslova iz nadležnosti, odnosno dodijeljenih radnih obveza i zadataka u zakonski utvrđenim rokovima, razlog neblagovremenog izvršavanja radnih obveza može biti utvrđeno puno radno vrijeme kraće od 40 sati tjedno'', navodi se u revizorskom izvješću.

Zapošljavanje

Između ostalog, revizori upozoravaju kako nije prezentirana dokumentacija na koji način se vrši izbor zaposlenika koji su zasnovali radni odnos na određeno radno vrijeme, u skladu s Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH, na osnovu odluka direktora.

''Shodno navedenom, ne možemo potvrditi da je osigurana transparentnost prilikom prijema osoba s kojima su zaključeni ugovori na određeno radno vrijeme. Također, konstatirano je da nakon isteka Ugovora o radu na određeno radno vrijeme Federalni zavod nije u svim slučajevima izvršio prekid radnog odnosa za najmanje 61 dan, kako je utvrđeno članom 17. Pravilnika o radu, već je s istim osobama ponovo zaključio Ugovor o radu na određeno radno vrijeme'', naveli su, između ostalog, revizori.

Rješavanje žalbi

Navedeno je kako rješavanja o pravima osiguranika iz mirovinskog i invalidskog osiguranja u prvom i drugom stupnju nisu u svim slučajevima završena u rokovima propisanim Zakonom o upravnom postupku. Također, presude nadležnih sudova, vraćene na ponovni postupak Federalnom zavodu, nisu rješavane u roku utvrđenom Zakonom o upravnim sporovima.

''Federalni zavod uložene žalbe nije rješavao blagovremeno, odnosno od 62 podnesene žalbe, samo je sedam predmeta riješeno u zakonski predviđenom roku, za šest predmeta koji su riješeni nakon zakonski predviđenog roka postojao je opravdan razlog kašnjenja, dok je 49 predmeta riješeno nakon isteka roka'', naveli su revizori i upozorili kako navedeno nije u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, kojim je propisano da se rješenje o žalbi mora donijeti i dostaviti stranci što prije, a najkasnije u roku od 30 dana računajući od dana predaje žalbe, ako posebnim propisom nije određen kraći rok.

Prihodi i rashodi

U izvješću se navodi i kako je Zakonom o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja u FBiH regulirano poslovanje Federalnog zavoda, zbog čega je postojala potreba da se prije prelaska na trezorsko poslovanje izvrši usklađivanje ovog Zakona, Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Zakona o proračunima u FBiH i Zakona o trezoru u FBiH.

''Navedeno je imalo je za posljedicu da u Glavnoj knjizi Trezora nije osigurano evidentiranje i praćenje prihoda i rashoda namijenjenih za isplatu mirovina i rad Federalnog zavoda, naročito prihoda iz Proračuna FBiH kojim se financiraju mirovine ostvarene po povoljnim uvjetima, odnosno Glavna knjiga ne sadrži informacije o izvorima i utrošku sredstava u skladu s važećim zakonskim propisima'', navedeno je.
Vlasništvo poslovnih prostora

Dodaje se i kako Federalni zavod ne posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju o vlasništvu ili pravu korištenja poslovnih prostora iskazanih u poslovnim knjigama u iznosu od 6.273.189 KM sadašnje vrijednosti. Također, godišnji financijski izvještaji nisu sačinjeni i dostavljeni nadležnim institucijama u skladu sa Zakonom o proračunima u FBiH, Uredbom o računovodstvu proračuna u FBiH i Pravilnikom o financijskom izvještavanju i godišnjem obračunu proračuna u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close