Raspodjela pomoći

Đapo ne prihvaća revizorsko izvješće: ''Žele uništiti turističko-ugostiteljski sektor''

Đapo potcrtava da je Ured za reviziju FBiH iznimno važna i potrebna institucija, ali ukoliko tamo rade kompetentni i objektivni revizori.
Gospodarstvo / Turizam | 21. 07. 2022. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici razmatrala i usvojila Informaciju o postupanju u vezi preporuka Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, datih u lzvještaju o financijskoj reviziji Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2021. godinu, kao i informaciju Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo reagirala je na dio ovog izvještaja, smatrajući neprihvatljivim zahtjeve revizora, koji ulaze u meritum kriterija koje je utvrdila Vlada FBiH kod dodjele pomoći gospodarstvenicima u turisičko-ugostitoljkom sektor, kako bi opstali u teškom razdoblju pandemije koronavirusa. Jedan od uvjeta, podsjetimo, bio je da nije bilo otpuštanja radnika.

No, određeni gospodarski subjekti smanjili su broj radnika, ali ne voljom poslodavaca, nego su u pitanju uposlenici koji su i sami dali otkaze, nalazeći druge poslove u međuvremenu, a bilo je i smrtnih slučajeva radnika.

Usprkos tome, revizori su dali primjedbu da čak i u tim slučajevima gospodarski subjekti trebaju vratiti cijeli iznos primljene pomoći tijekom pandemije, umjesto samo iznosa plaća.

''Analizirajući takav revizorski izvještaj, kao profesorica ekonomskih znanosti mogu reći kako je potpuno jasno da Ured za reviziju institucija u FBiH želi preuzeti ingerencije Vlade FBiH. Ured, naime, ne može biti nadležan da daje tumačenje Uredbe koju je donijela Vlada FBiH tijekom pandemije COVID-19, a na osnovu koje je dodijeljena pomoć gospodarstvu, između ostalog, i turističko-ugostiteljskom sektoru. U Uredu za reviziju moraju shvatiti da jedini tumač Uredbe može biti Vlada FBiH koja je i donosila kriterije, a posao revizora je da provjeravaju da li se postupalo po tim kriterijima, a ne da oni tumače Vladine odluke'', kaže ministrica Đapo.

Ona podsjeća da se tijekom najtežih valova pandemije koronavirusa, gospodarstvo borilo za opstanak i puko preživljavanje.

''Za to vrijeme uposlenici Ureda za reviziju radili su od kuće uz vrlo visoke, redovne i nesmanjene plaće. Nekim poslodavcima koji su dobili pomoć Vlade FBiH se dogodilo da im je radnik preminuo, otišao u mirovinu, dao otkaz i otišao iz zemlje, istekao mu ugovor o radu, itd. Svaki korisnik financijske pomoći je u vidu izjave naveo razloge i dostavio dokaze o smanjenju broja radnika, te vratio neisplaćene plaće. Napojmljivo je da Ured sada nalaže Ministarstvu da tražimo povrat čitavog iznosa sredstava koje je dobio gospodarski subjekat iz turističko-ugostiteljskog sektora, po osnovu broja radnika i po osnovu prometa'', navodi ministrica Đapo.

Ona potcrtava da je Ured za reviziju FBiH iznimno važna i potrebna institucija, ali ukoliko tamo rade kompetentni i objektivni revizori.

Podsjeća i da građani i gospodarstvo u FBiH izdvajaju ogromne novce za rad Ureda, ali dodaje i kako je, “nažalost, očigledno da revizori nastupaju po političkim direktivama, ne krijući svoju pristrasnost i želju da diskreditiraju ministre iz određene političke stranke”.

''Stoga pozivam Komisiju Parlamenta FBiH za reviziju da ispita sistematizaciju, način upošljavanja i političke veze revizora čija smo imena, prije njihovoh zaposlenja u Ured za reviziju, mogli gledati na plakatima tijekom izborne kampanje'', dodaje Đapo.

Također je pozvala Komisiju Parlamenta FBiH za reviziju da predloži novi zakon o reviziji, jer prema sadašnjem, nitko ne može tužiti revizora za lažan iskaz ili zloupotrebu položaja, nego može samo uložiti prigovor glavnom revizoru.

''Međutim, on se ne uključuje u svoj posao, jer da se uključuje uradio bi barem jednom nešto povodom primjedbi revidirane institucije. Revizori naprosto ne nose nikakvu odgovornost, nikom ne odgovaraju, politički su instruirani, a nedostaje im stručnosti i znanja'', navodi ministrica Đapo.

Ona je pozvala i Udruženje poslodavaca FBiH da objasni revizorima kako gospodarski subjekti moraju raditi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, ali i Udruženje revizora da “poduče revizore u Uredu o značenju osnovnih ekonomskih termina”.

''Na kraju, kao ministrica, mogu samo poručiti glavnom revizoru, gosp. Dževadu Nekiću da neće uspjeti u naumu da uništi turističko-ugostiteljski sektor. To mu nećemo dozvoliti'', poručila je ministrica Đapo.

Kopirati
Drag cursor here to close