Ivica Anić za Bljesak.info

Kakve promjene donosi novi kolektivni ugovor zdravstvenih radnika u HNŽ-u

Poboljšani su uvjeti za zdravstvene radnike, s predsjednikom sindikata Ivicom Anićem ragovarali smo koje to promjene donosi novi kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu.
Gospodarstvo / Posao | 29. 11. 2023. u 16:40 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni sustav Hercegovačko-neretvanske županije se vratio na normalno funkcioniranje ovaj tjedan nakon skoro mjesec dana generalnog štrajka zdravstvenih radnika.

Ovaj put, zdravstveni radnici su srećom brzo ispregovarali kolektivni ugovor, kojim su dobili puno bolje uvjete rada.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivica Anić u razgovoru za Bljesak.info rekao je koja su to poboljšanja u uvjetima rada zdravstvenih radnika.

Bolji životni standard

''Potpisivanjem kolektivnog ugovora za oblast zdravstva na teritoriji HNŽ između Vlade HNŽ i reprezentativnog sindikata SKB Mostar uveliko će se unaprjeđenju prava radnika zaposlenih u zdravstvu u smislu značajnog poboljšanja njihovog materijalnog statusa kroz povećanje plaće i ostalih naknada po osnovu rada. Veće plaće znače i bolji životni standard naših članova te je svrha potpisivanja kolektivnih ugovora osiguranje ujednačenih i zagarantiranih primanja u svim javnim zdravstvenim ustanovama'', rekao je za Bljesak.info Anić.

Povećanjem naknade za noćni rad, kaže, značajno će se dodatno stimulirati zdravstveni radnici da rade noćne smjene i da za taj rad budu i adekvatno plaćeni što do sada, kako smatraju sindikati nije bio slučaj.

''Svaki Kolektivni ugovor može uvijek biti bolji i regulirati ostvarivanje više prava iz radnog odnosa, svakim novim pregovaranjem sindikat nastoji u kolektivni ugovor ugraditi nove odredbe koje će dostatno unaprijediti prava radnika i osiguranika, bolje uvjete na radu i bolji životni standard. U ovom trenutku zdravstveni radnici su zadovoljni uvjetima koje je pregovarački tim sindikata dogovorio s pregovaračkim timom Vlade HNŽ. Iz sindikata svih zdravstvenih ustanova su dali bezrezervnu podršku ovom Kolektivnom ugovoru'', kaže Anić.

Kod samog provođenja kolektivnog ugovora, smatra Anić, mogu nastati i izvjesni problemi.

''Mogu nastati izvjesni problemi, kao što je neisplata plaća od strane poslodavaca u skladu s Kolektivnim ugovorom kao i pogrešnog ili različitog tumačenja njegovih pojedinih odredbi. U tome smislu sindikat će prijaviti svakog poslodavca koji ne bude poštovao odredbe Kolektivnog ugovora i to osnivaču zdravstvene ustanove te nadležnom resornom ministru zdravstva'', kaže Anić.

Pregovori nisu krenuli u roku

Kolektivni ugovori se, pojašnjava Anić, donose tako da se u skladu sa Zakonom započne postupak pregovaranja gdje se zajednički strane u pregovorima pokušavaju sporazumjeti o svim ključnim odredbama kao što su satnica, koeficijenti, naknade itd.

''Cilj donošenja kolektivnog ugovora je unapređivanje i ujednačavanje prava svih radnika jedne grane u ovom slučaju zdravstva, sprečavanje diskriminacije od strane pojedinačnih poslodavaca i utvrđivanje prava i obveza obje strane potpisnice kako bi se Kolektivni ugovor što uspješnije proveo u praksi'', kaže Anić.

Sami pregovori ističe nisu krenuli u zakonskom roku jer je stara Vlada odugovlačila s pregovorima i nije aktivno sudjelovala u rješavanju problema.

''Tek imenovanjem nove Vlade HNŽ urađeni su konkretni koraci ka analiziranju dogovora pregovaračkih timova, gdje je značajnu ulogu odigrala premijerka Vlade HNŽ i resorni ministar zdravstva kao i ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ dr. Ana Vidačak koja nas je podržala financijski i kao svoje kolege sto nam je izuzetno drago. Ovim putem želimo se svima još jednom ispred sindikata zahvaliti na njihovom angažmanu da se dogovor postigne i da konačno radnici u zdravstvu prekinu generalni štrajk i vrate se svojim obvezama na poslu'', zahvaljuje Anić.

Kopirati
Drag cursor here to close