Gdje je istina?

Je li termoelektranu u Gacku zaustavila niska cijena struje ili loš ugalj?

U gatačkom bazenu ugalj se kopa već sedam desetljeća, a električna energija se proizvodi više od četrdeset godina.
Gospodarstvo / Posao | 26. 12. 2023. u 07:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ponoći, 24. prosinca, Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko je u zastoju.

Pojašnjenje iz poduzeća je da je osnovni razlog ove situacije izrazito niska cijena električne energije zbog blagdanskog industrijskog zastoja širom Europe, dok izvori "Nezavisnih novina" iz gatačkog poduzeća dodaju da se radi i o problemima sa dopremom uglja iz rudnika, pa čak i nedostatkom ove sirovine.

"Ima svega pomalo. Nije nužno stala zbog uglja, ali bi vjerojatno stala kroz koji dan", tvrdi izvor, te dodaje da nije problem što u rudniku nema otkrivenog uglja, već da zbog loših uvjeta na terenu on ne može biti dopremljen iz povlate do drobilice.

Problem je loš put

"Problem je što je loš put. Zaglavljuju se belazi (kamioni). A onda TE potroši više nego što mi dopremimo iz rudnika. Također, taj ugalj što ide iz povlate je lošijeg kvaliteta, a ako kiša pada pretvara se u blato", priča izvor Nezavisnih te dodaje da je zastoj očigledno uslijedio da bi se dopremile dodatne količine uglja.

"Pa da mogu siječanj izgurati. Ne znam kada bi mogli da početi s radom", navodi.

Jedan od radnika poduzeća tvrdi da je točno da je pala cijena struje i da im se ne isplati da rade, ali je veći problem što postrojenje nema dovoljno uglja u rezervi.

"Možda imaju samo nekoliko tisuća tona u spremi, to je ništa", tvrdi ovaj radnik.

Direktor tvrdi - Sve je radi niske cijene struje

Međutim, Maksim Skoko, vršitelj dužnosti direktora RiTE Gacko, odgovara da je jedini razlog zbog čega je postrojenje isključeno sa mreže niska cijena struje na burzama, zbog čega je potpuno nelogičan i neisplativ rad u tim uvjetima.

"U nedjelju su cijene na burzama u Srbiji bile reda veličine nula i četiri eura do 25 eura, zavisno od sata u kojem se prodaje. S obzirom na to da mi prodajemo energiju vani, tijekom 24 sata, taj rad je apsolutno neisplativ", kaže Skoko, koji na pitanje zbog čega je došlo do niske cijene električne energije na tržištu odgovara:

"Do niskih cijena struje dolazi zbog blagdanau Europi, odnosno katoličkog Božića, koji dodatno pada neposredno iza vikenda. Na Badnji dan i Božić proizvodnja u Europi staje i cijene su izrazito niske. I naravno da u uvjetima takve situacije i potrebama da izvršimo dodatnu pripremu postrojenja i da dodatne količine uglja dopremimo do deponije, čime ćemo je pojačati, mi smo se odlučili na ovaj zastoj".

Ipak, pored potvrde da će zastoj biti iskorišten da se deponija uglja dodatno napuni, Skoko tvrdi da termoelektrana ni u kom slučaju nije morala stati zbog toga.

"Deponija uglja nije bila prazna, mi smo imali uglja na zalihi i nismo morali da stojimo zbog nedostatka sirovine, ali ćemo iskoristiti situaciju da je dopunimo dodatnim količinama", naglasio je Skoko.

Kada će nastaviti raditi ''zlatna koka''?

Kada je u pitanju nastavak rada "zlatne koke", kako je popularno zovu stanovnici ove hercegovačke općine, prvi čovjek RiTE Gacko kaže da bi se to trebalo završiti u sljedeća dva dana.

"To je stvar procjene, trebalo bi u utorak ili srijedu, ali najvjerojatnije da će to biti u srijedu", kazao je on za Nezavisne novine.

Ali, da ipak situacija u Rudniku i Termoelektrani nije bajna i krasna potvrđuju i nedavni podaci koje je za medije iznio Dušan Nikčević, rukovoditelj Radne jedinice Rudnik, koji kažu da je u 2022. godini u rudniku otkopano oko tri milijuna kubika jalovine, što je svega oko 37% od planiranog.

Pojedini mediji su javili i kako proizvodnja električne energije neće biti na planiranoj razini, već da će biti oko 88 posto od zacrtanog plana, a da je razlog tome opet loš kvalitet uglja i trošenje ogromnih količina mazuta.

O kakvoj razlici se radi svjedoče podaci da se nekada trošilo između 1.200-2.000 tona mazuta godišnje, a da je sada to i po 15.000 tona.

Podsjećamo, u gatačkom bazenu ugalj se kopa već sedam desetljeća, a električna energija se proizvodi više od četrdeset godina. Predviđeni radni vijek postojećeg postrojenja je pri kraju, a nedavno je najavljeno da bi moglo da se krene u izgradnju potpuno novog bloka "Gacko 2".

Kopirati
Drag cursor here to close