Građani zabrinuti

Zbog posla u elektrani Gacko šuti se o zagađenju zraka

''Nije se vršila eksploatacija uglja u ljetnom razdoblju kada smo imali 100 dana bez kiše i praktično su došli u situaciju da troše ugalj loseg kvaliteta i on usljed lošeg sagorijevanja ne može da pravi energetsku snagu.''
Vijesti / Flash | 30. 12. 2021. u 08:09 BHRT
Građani zabrinuti, ali šute zbog posla

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Gacko dospjela je u fokus javnosti posljednjih dana, zbog izuzetno visokog zagađenja zraka. Ekrana na kojem se prikazuje količina čestica u zraku više nema postavljenog u gradu, a do izjave nadležnih gotovo je nemoguće doći. Građani se žale i brinu za zdravlje djece, ali su i svjesni da polovinu općinskog proračuna puni novac od naknade za iskopavanje uglja i proizvodnju električne energije.

Kako pomiriti razvoj i energetske potrebe sa zdravljem i kvalitetom života stanovništva - jedno je od ključnih pitanja za budućnost koje muči vođstvo općine Gacko. Rudnik i termoelektrana pokrenuti su 80-ih godina prošlog stoljeća ali tek u posljednje vrijeme stanovnistvo se sve glasnije žali na zagađenost zraka. Snijeg koji je nedavno pao pokazao je razmjere prljavštine koju Gačani svakodnevno udišu.

Oporba od vlasti traži transparentnu objavu informacija o zagađenju te prijedlog mjera za zastitu okoliša. Tvrde kako se vlast na njihove apele oglušuje dok u isto vrijeme susjedna mjesta smisljaju viceve sa Gačanima u negativnom kontekstu.

"Vlast ne vodi računa. Nije se vršila eksploatacija uglja u ljetnom razdoblju kada smo imali 100 dana bez kiše i praktično su došli u situaciju da troše ugalj loseg kvaliteta i on usljed lošeg sagorijevanja ne može da pravi energetsku snagu. Najvjerojatnije skidaju filtere i svakodnevno nas zaprašuju emisijom štetnih čestica", rekao je Vukota Govedarica, predsjednik OO SDS-a Gacko.

Premda je najavljeno na vrijeme, iz uprave Rite Gacko i iz ureda načelnika ekipa BHRT-a je dobila odbijenicu za razgovor.

I većina Gačana s kojima su razgovarali ne bi pred kameru, jer kako kažu, svi imaju nekoga tko je tamo zaposlen i čija egzistencija ovisi o termoelektrani pa se ne bi htjeli zamjerati. Nezamjeranje po cijenu zdravlja i zdravlja vlastite djece.

Kopirati
Drag cursor here to close