Prosvjed zdravstvenih djelatnika u Konjicu

Iz HNŽ-a poručuju: ''Na potezu je Vlada FBiH''

Konjičke zdravstvene ustanove su jedine u HNŽ-u kojima su blokirani računi, iako nisu jedine koje imaju dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.
Gospodarstvo / Posao | 01. 12. 2021. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Skupština naše županije je usvojila zaključak kojim je obvezala našu Vladu da zatraži od Vlade FBiH, čija je to nadležnost, da poduzmu potrebne radnje kako bi se odblokirao račun tim zdravstvenim ustanovama da bi se mogle izvršiti potrebne transakcije, te je sada Vlada FBiH na potezu'', kazao je za Bljesak.info glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović povodom prosvjeda zdravstvenih radnika koji su se održali u utorak u Konjicu.

Nezadovoljni zbog kašnjenja plaća i blokade računa, 60 radnika ovih zdravstvenih ustanova, baš kao što su ranije najavljivali, održali su u utorak prosvjednu šetnju i privremenu blokadu puta M17 u mjestu Drecelj kod Konjica.

''Također, Skupština HNŽ je uputila dopis Vladi FBiH kako bi čim prije u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova kako bi im se pomoglo da ''prodišu'', jer taj problem s nedostatkom financijskih sredstava nema samo Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic, nego i sve ostale javne zdravstvene ustanove'', zaključili su iz Vlade.

Konjičke zdravstvene ustanove su jedine u HNŽ-u kojima su blokirani računi, iako nisu jedine koje imaju dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ, Dalibor Vuković je za Bljesak.info kazao kako ''nisu dužni samo Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, puno veći dugovi su u drugim zdravstvenim ustanovama, a samo su nama blokirali račun'', te je još jednom pozvao sve odgovorne na hitnu reakciju.

Podsjetimo, do prosvjeda je došlo iz nezadovoljstva medicinskih radnika zbog blokiranih računa Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu. Zdravstveni radnici traže povećanje tranše ovim dvjema institucijama te deblokiranje računa i isplatu plaća za kolovoz.

Menadžmenti konjičkih bolničkih ustanova dugo već ne uplaćuju doprinose za radnike, zbog čega su računi i blokirani. Posljednja plaća koju su primili bila je za srpanj. Početkom mjeseca organiziran je štrajk upozorenja, a u petak je započela procedura generalnog štrajka. Konjičke zdravstvene ustanove su jedine u HNŽ-u kojima su blokirani računi, iako nisu jedine koje imaju dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close