Mostar

Dan odmora: Zabranjen rad nedjeljom ili po izboru

Mostarski vijećnici usvojili su Odluku prema kojoj trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima mogu odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.
Gospodarstvo / Posao | 29. 03. 2022. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrana rada pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nedjeljom, blagdanima i neradnim danima usvojena je na 19. sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Naime, mostarski vijećnici usvojili su Odluku prema kojoj trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima mogu odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.

Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima neće raditi nedjeljom, a njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat, a nedjeljom neće raditi ni trafike.

Pekare i cvjećarnice

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima omogućit će se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7 do 12 sati, cvjećarnicama, također od 7 do 12 dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen rad nedjeljom i blagdanima od 8 do 24 sata te tradicionalnim, starim obrtima i zanatima na području Grada Mostara od 8 do 24 sata.

Objekti u kojima se obavljaju obrti i obrtu srodne djelatnosti na području Grada Mostara mogu poslovati svakim danom od 7 do 24 sata, izuzev nedjeljom.

  / Ilustracija

U odluci stoji i da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan tjednog odmora odrediti i neki drugi dan. Disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama mogu raditi od 23 do 3 sata uz puštanje i izvođenje glazbe.

Svadbeni saloni u zatvorenim salama od 12 do 4 sata uz puštanje i izvođenje glazbe, a ostali ugostiteljski objekti do 24 sata te objekti sa ''živom glazbom'' do 24 sata koji posluju van kolektivno stambenih objekata. Objekti sa živom glazbom do 23 sata koji posluju u okviru kolektivno stambenih objekata, uz jednokratno odobrenje.

Ususret ljetnoj sezoni

Svi ugostiteljski objekti koji puštaju glazbu, dužni su imati ugrađene limitatore-graničnike zvuka. Za vrijeme turističke sezone u ljetnom vremenskom periodu (od 15. lipnja do 15. rujna određuje se radno vrijeme i to najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje glazbe, za ugostiteljske objekte koji posluju van kolektivno stambenih objekata.

Za ugostiteljske objekte na otvorenom prostoru (bašte, terase i sl.), u ljetnom vremenskom razdoblju, određuje se radno vrijeme najduže do ponoći radnim danom te 1 sat vikendom, uz puštanje i izvođenje glazbe za objekte koji se ne nalaze u okviru kolektivno stambenih objekata. Za ugostiteljske objekte koji posluju unutar grupe Restorani-tipa objekti brze prehrane - fast food-ovi, izuzetno se, uz odobrenje nadležnog Odjela Grada Mostara, dozvoljava priprema, prodaja i dostava hrane i pića u periodu od 24:00 sata do 3 sata, uz zabranu konzumacije i usluživanja hrane i pića unutar objekata, kao i na površini koja pripada objektu.

  / Ilustracija

Nadležni Odjel Grada Mostara može, na zahtjev pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrta, putničkih agencija i ostalih na području Grada Mostara, odrediti drugačiji početak, trajanje i završetak radnog vremena u određenim slučajevima, vjerskim i državnim blagdanima, proslavama matura, svadbi i slično te u vrijeme turističke sezone (od 15. lipnja do 15. rujna), najduže do 2 sata uz puštanje i izvođenje glazbe.

Za vrijeme održavanja manifestacija i koncerata na otvorenom određuje se drugačiji raspored radnog vremena i to najduže do 1 sat. Previđene su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM kaznit ako pravna osoba ne odredi radno vrijeme sukladno odredbama ove Odluke.

Gradsko vijeće Grada Mostara prihvatilo je Amandman prema kojemu se izdavanje odobrenja za rad može mijenjati sljedećih šest mjeseci, a podnosi se u roku od 30 dana od stupanja na snagu Odluke putem nadležne službe Grada, ali i da se kao neradni dan može izabrati neki drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close