Inicijativa

Bh. općina razmatra ukidanje rada nedjeljom

Javnoj raspravi se odazvao mali broj građana, što bi u prijevodu trebalo značiti da veliki dio Novotravničana podržava odluku o korigiranom radnom vremenu nedjeljom.
Gospodarstvo / Posao | 02. 02. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Velikoj dvorani Općine Novi Travnik u ponedjeljak je održana Javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata i obrta na području Općine Novi Travnik.

Javnoj raspravi se odazvao mali broj građana, što bi u prijevodu trebalo značiti da veliki dio Novotravničana podržava odluku o korigiranom radnom vremenu nedjeljom, prenosi Vitez.info

Naravno ovaj Nacrt odluke prije svega ima zadatak zaštititi radnika i omogućiti im slobodno vrijeme koje bi provodili u odmoru i u krugu obitelji. 

Bitno je istaknuti kako je na Javnoj raspravi bilo i onih kojima ova odluka ne odgovara, a razumljivo radi se o vlasnicima pojedinih prodajnih objekata koji upravo nedjeljom ostvaruju najveći dohodak.

Prije svega tu su uključeni noćni klubovi, pekarski obrti koji rade od 0 do 24 sata, sportske kladionice, ali i brojni drugi. Kako ističu, nezadovoljni su jer bi prestanak rada nedjeljom ili ograničenje značilo smanjenje zarade, što bi se dakako odrazilo i na mogućnost plaćanja radnika, te eventualne otkaze na desetke radnika.

Međutim i tu postoje iznimke, poput trgovačkog lanca "BEST" koji je odmah u početku podržavao inicijativu i stao u zaštitu svojih radnika, a radi se o lancu koji na području Novog Travnika možda ima i najviše prodajnih objekata.

Jedna od istaknutih problematika na javnoj raspravi svakako je bila i buka koja građanima smeta dugi niz godina, a ova problematika usko se veže uz rad noćnih klubova do ranih jutarnjih sati. Dakako, klubovi imaju pravo na rad, ali jednako tako i građani imaju pravo na miran san jer veliki broj građana radi od ranog jutra.

Javna rasprava o Nacrtu odluke o radnom vremenu nedjeljom prodajnih i ugostiteljskih objekata sasvim je sigurno podijelila građanstvo, a na koji način će se rješenje pronaći kako bi obje strane bile zadovoljne, tek ostaje za vidjeti. 

Kopirati
Drag cursor here to close