Istraživanje u BiH

Spol, godine, obitelj i nacionalnost glavni razlozi diskriminacije pri zapošljavanju

Pojedini nikad nisu iskusili diskriminaciju, a dosta njih nije ni upoznato s različitim oblicima diskriminacije.
Gospodarstvo / Posao | 30. 11. 2019. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O diskriminaciji pri zapošljavanju se mnogo govori, ali se slabo poduzimaju koraci ka njenom iskorjenjivanju. Često ni radnici ni poslodavci nisu dovoljno educirani za prepoznavanje oblika diskriminacije.

Kako bi se ustanovilo koliko je zastupljena diskriminacija prilikom zaposlenja i na radnom mjestu na području Bosne i Hercegovine, kompanija ''Kolektiv'' je provela istraživanje na portalu Posao.ba.

Rezultat istraživanja na portalu Posao.ba je visok postotak diskriminiranih.

Čak više od 80 posto ispitanika se susrelo s nekim oblikom diskriminacije, a najviše na osnovu spola i godina, želje za osnivanjem obitelji te zbog nacionalne pripadnosti.

Video: Diskriminacija pri zapošljavanju

Cilj istraživanja je educiranje poslodavaca i osoba koje traže posao.

''Ovo istraživanje zaista pokazuje koliko naši građani, odnosno kandidati-radnici nisu dovoljno upoznati o tome šta jest diskriminacija, ali i sami poslodavci, kada objavljuju svoje oglase nisu svjesni da u nekim odrednicama u oglasima zaista diskriminiraju radnike'', kaže Erna Saljević, menadžerica ''Kolektiva'' i portala ''Posao.ba''.

Pored toga što je prisutna u oglasu za posao, a događa se i prilikom razgovora, ipak je diskriminacija teško dokaziva.

Na razgovoru za posao većina kandidata susrela se s pitanjima o njihovom bračnom statusu i broju djece, starosnoj dobi, namjerama osnivanja obitelji i broju planirane djece. Na samom radnom mjestu najveći postotak diskriminiranih je na osnovu spola, majčinstva ili trudnoće, godina te religije.

''Prilikom raspisivanja natječaja poslodavac može tražiti od radnika određene kvalifikacije, vještine. Može ih navesti kao poželjne uvjete natječaja, čak i određeno radno iskustvo, edukacije. Međutim, izričito je zakonom zabranjeno uskraćivanje mogućnosti na osnovu spola, nacionalne pripadnosti, vjeroispovijesti, starosne dobi ili bilo koje druge osobne karakteristike'', rekao je Predrag Raosavljević, pomoćnik ombudsmana/šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije.

Unatoč visokom postotku diskriminiranih, prema rezultatu istraživanja, građani koje smo anketirali imaju različita iskustva.

Pojedini nikad nisu iskusili diskriminaciju, a dosta njih nije ni upoznato s različitim oblicima diskriminacije:

Jedna vrsta diskriminacije je ipak dozvoljena, a to je pozitivna diskriminacija koja podrazumijeva poboljšanje položaja marginaliziranih skupina. Međutim, tо su strogi izuzeci i redovito se kontroliraju kako ne bi došlo do ugrožavanja prava drugih ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close