Summit na Jahorini

Erdogan na SEECP-u: Negativni pravci podjele i diskriminacije šire se kontinentom

''Uspjeh suradnje jugoistočne Europe nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost prosperitet cijelog europskog kontinenta, cijelu Europu'', rekao je.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerujemo da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. Zadovoljstvo mi je da su zemlje osnivači procesa postigle suglasnost da Turska preuzme u budućnosti predsjedavanje ovim procesom, kazao je danas turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan prilikom obraćanja na Jahorini u sklopu foruma Procesa suradnje jugoistočne Europe (SEECP).

"Uspjeh suradnje jugoistočne Europe nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost prosperitet cijelog europskog kontinenta, cijelu Europu. Ovaj proces u isto vrijeme ostvaruje i kritičan doprinos procesu integracija Balkana s euroatlanskim institucijama", kazao je Erdogan na početku obraćanja i dodao:

"U posljednje vrijeme vidimo da je politika proširenja EU blokirana od strane nekih kratkovidnih populističkih krugova. Negativni pravci podjele i diskriminacije koji se šire širom kontinenta ne predstavljaju opasnost samo za Europu, nego i za budućnost i potencijal da regija bude nada za mnoge", prenosi N1.

Erdogan je kazao da vjeruje da će europski lideri djelovati vizionarski.

"Vjerujemo da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. Zadovoljstvo mi je da su zemlje osnivači procesa postigle suglasnost da Turska preuzme u budućnosti predsjedavanje ovim procesom", istaknuo je.

Predsjednik Turske je kazao da je Turska utočište za nekoliko milijuna izbjeglica.

"Fokusirat ćemo se na pitanje migracija, proširenje resursa, transportnih ruta u regiji i slično. Zemlje EU se ne mogu prihvatiti za prihvat nekoliko desetina izbjeglica, Turska je utočište za nekoliko milijuna izbjeglica. Potrošnja koju je Turska ostvarila za pomoć izbjeglicama premašila je 36 milijardi dolara".

"Balkanske zemlje treba da razvijaju ekonomsku suradnju, a autoput Beograd - Sarajevo je i u tom pogledu od strateške važnosti", dodao je.

Erdogan izrazio podršku integraciji balkanskih zemalja u EU

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je na Summitu SEECP-a danas na Jahorini da je uspjeh Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi važan za mir, stabilnost i prosperitet cijelog kontinenta.

Istaknuo je da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u euroatlantske institucije, te da će se odluke EU-a o pregovorima o učlanjenju Albanije i Sjeverne Makedonije odraziti na budućnost cijele regije.

''Provođenje tih procesa van okvira prijašnjih obećanja naškodilo bi miru i stabilnosti u regiji ali i povjerenju u Europsku uniju'', naglasio je Erdogan.

Dodao je da je u posljednje vrijeme vidljivo da je politika proširenja EU blokirana od određenih kratkovidnih populističkih krugova.

''Negativni pravci podjela i diskriminacije koji se šire Europom u posljednje vrijeme ne predstavljaju opasnost samo za unutarnji mir kontinenta, već i za budućnost i potencijal da ova regija postane nada za mnoge'', kazao je Erdogan.

Podcrtao je da vjeruje da će europski lideri djelovati vizionarski i da će podržati ideal integracije Balkana u Europsku uniju.

Kopirati
Drag cursor here to close