Problemi s izvozom

Bh. gospodarstvo će osjetiti posljedice rusko-ukrajinskog sukoba

Za mnoge koji posluju s kompanijama iz Rusije i Ukrajine trenutno je nepoznanica kako naplatiti potraživanja, platiti robu, transportirati je.
Gospodarstvo / Posao | 02. 03. 2022. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljedice sukoba između Rusije i Ukrajine osjetiće ionako krhko gospodarstvo Bosne i Hercegovine. Na izravan način gubitkom izvoza u iznosu od 100 milijuna KM, ali znatno više na neizravan način zbog poskupljenja energenata na svjetskom tržištu i svega ostalog što za sobom lančano povlači.

Uvoznici roba iz Rusije, među kojima je i Lada auto iz Banjaluke, za sada ne osjećaju posljedice sukoba u Ukrajini, javlja BHRT.

"Naša tvornica Avtovaz odlično radi. Nema nikakvih zastoja u proizvodnji. Danas smo imali konferenciju u 9 sati sa rukovodstvom tvornice. Našao se već i način za plaćanje. Drugi sustav umjesto SWIFT-a će biti. Našli smo i logistiku koja će automobile i dalje dovoziti. Tako da se nadamo da ćemo prevazići tu nastalu krizu", kaže Željko Ćejić, direktor preduzeća "Lada Auto" d. o. o. Banjaluka.

Kada je riječ o izvoznicima u Rusku Federaciju tu stvari stoje drugačije.

"Sad u ovom momentu mi smo imali jedan kamion upakovan za Rusiju. Mi smo to stopirali. Jer sada je njihovo dugovanje prema nama 300 tisuća eura. I to mi ne znamo kad će biti plaćeno, ko će to platiti i kada. I to je za firmu veliki problem", ističe Nikola Vukelić, direktor preduzeća "Agroimpex Nova" d. o. o. Banjaluka.

Za mnoge koji posluju s kompanijama iz Rusije i Ukrajine trenutno je nepoznanica kako naplatiti potraživanja, platiti robu, transportirati je. U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine kažu da je Gospodarska komora Srbije uspostavila poseban Call centar za svoje gospodarstvenike koji rade sa ove dvije zemlje i da je ovaj centar na raspolaganju i bh. gospodarstvenicima.

"Obzirom da je VTK članica Komorskog investicijskog foruma, imamo punu mogućnost da se oslanjamo na kolege iz Srbije koje će pružati informacije i našim poduzetnicima koji rade na teritoriji Rusije i Ukrajine", navodi Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Gubitak ruskog i ukrajinskog tržišta, bilo da je riječ o uvozu ili izvozu, bh. ekonomija ipak neće značajnije osjetiti, jer je obim trgovine s ove dvije države zajedno svega 1,18 odsto u odnosu na ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu Bosne i Hercegovine.

BiH u prošloj godini u Ukrajini je izvezla i uvezla roba u iznosu od 47 milijuna KM, što je 0,13 posto ukupne vanjskotrgovinske razmjene, a obim trgovine sa Rusijom bio je 385 milijuna KM što čini 1 posto vanjskotrgovinske razmjene sa svijetom.

Mnogo veću opasnost po bh. gospodarstvo, kažu ekonomisti, predstavlja mogući poremećaj u lancima opskrbe i rast cijena uopće na globalnom nivou.

"Ono što je sigurno jeste da ovaj dio opskrbe  ishranom, prehrambenim artiklima će biti u nekoj mjeri da kažem problematičan za Zapadnu Europu zato što će oni praktično ostati bez nekih sirovina koje im trebaju. Neće to biti u značajnoj mjeri, jer Europa se više orijentirala prema drugim tržištima, ne toliko prema Rusima, zbog sankcija koje su već ranije uvedene", navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Kako će se stvari razvijati u narednim danima, tjednima ili mjesecima u svjetskoj i naročito europskoj ekonomiji, koja je naš glavni trgovinski partner, teško je prognozirati. Sve zavisi o trajanju rusko-ukrajinskog sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close