Sankcije

Apple, Harley Davidson i Google zaustavili prodaju svojih proizvoda u Rusiji

Najveće svjetske brodske kompanije MSC i Maersk su u utorak zaustavile kontejnerski prijevoz u i iz Rusije čime se pojačava izolacija te zemlje.
Gospodarstvo / Posao | 02. 03. 2022. u 07:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američke velike tvrtke među kojima su Apple, Google i Harley-Davidson u utorak su prekinule prodaju svojih proizvoda u Rusiji kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu te se priključile tako sve većem broju tvrtki koje su poduzele iste korake.

Apple Inc je objavio da je zaustavio prodaju svojih telefona iPhone i drugih proizvoda u Rusiji, a Harley-Davidson Inc je prekinuo svoje poslovanje i isporuku svojih motocikala.

Rusija odsječena

Najveće svjetske brodske kompanije MSC i Maersk su u utorak zaustavile kontejnerski prijevoz u i iz Rusije čime se pojačava izolacija te zemlje.

"Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i stojimo uz sve ljude koji trpe posljedice toga nasilja", navodi se u izjavi Applea koji je između ostalog uveo o ograničenje za sustav plaćanja Apple Pay te onemogućio praćenje RT News izvan Rusije.

"Onemogućili smo praćenje prometa i incidenta uživo na Apple kartama u Ukrajini kao sigurnosnu i mjeru predostrožnosti za ukrajinske građane", dodaje Apple.

Potez tvrtki MSC i Maersk znači da je Rusija - jedanaesto najveće svjetsko gospodarstvo i dobavljač jedne šestine svih roba - sada zapravo odsječena od velikog dijela svjetskih brodskih kapaciteta, javlja HINA.

Južna Koreja blokira sedam ruskih banaka

Južna Koreja zabranit će financijske transakcije sa sedam velikih ruskih banaka i njihovim podružnicama i tako se pridružiti sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji.

Ministarstvo financija te zemlje objavilo je u utorak detaljan plan o sankcijama nakon konzultacija s američkim Ministarstvom financija.

Sedam ruskih banaka koje su obuhvaćene južnokorejskim sankcijama su Sberbank, VEB, PSB, VTB, Otkritie, Sovcom i Novikom.

American Express prekida poslovanje s ruskima bankama

American Express se pridružio rastućem popisu velikih financijskih institucija koje prekidaju veze s Rusijom usred njene invazije na Ukrajinu.

"Od početka ove krize pridržavali smo se američkih i međunarodnih sankcija, što je rezultiralo prekidom odnosa s bankovnim partnerima u Rusiji, a nastavit ćemo se pridržavati svih relevantnih zakona kako se situacija bude razvijala", rekao je šef American Expressa Stephen Squeri.

Kopirati
Drag cursor here to close