Tržište rada

Beč: Osjetan pad nezaposlenosti na tržištu rada

Širom Austrije, broj otvorenih radnih mjesta je samo od 2021. do 2022. godine porastao za 32 posto.
Gospodarstvo / Posao | 01. 02. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržište rada u glavnom gradu Austrije odlično se razvijalo protekle godine zahvaljujući rastu zaposlenosti, čak i bolje nego u periodu prije pandemije koronavirusa.

Broj nezaposlenih građana pao je u periodu od 2021. do 2022. godine za 12,6 posto (sa 158.402 na 138.341), dok je protekle godine zabilježen najpozitivniji bilans između prekinutih i novozaključenih radnih ugovora, pri čemu se posebno izdvaja činjenica da se promjena radnog mjesta odvijala bez prekida rada. Pritom su više koristi od ovakvog razvoja imale žene, jer je postotak pada nezaposlenosti bio viši među njima (14,7 posto) nego među muškarcima (11 posto).

Širom Austrije, broj otvorenih radnih mjesta je samo od 2021. do 2022. godine porastao za 32 posto.

U Beču djeluje Fond za poticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF) koji nudi optimalnu podršku u potrazi za novim radnim mjestom, sveobuhvatne informacije, besplatno savjetovanje te financira dodatnu profesionalnu obuku. Naime, WAFF kao najveći pokretač fondacija za zapošljavanje u Austriji daje važan doprinos osiguravanju kvalificiranih radnika posebnim programima obuke u suradnji sa kompanijama i Zavodom za zapošljavanje (AMS). Ove godine će se na taj način podržati 36.700 građana i 1.200 poduzeća, ali prednosti postoje i za nezaposleno stanovništvo. U mnogim oblastima nedostatak stručnih radnika predstavlja pravu priliku za nezaposlene ali i zaposlene koji žele da napreduju na poslu.

''Potreba za kvalificiranom radnom snagom uz izazove u vezi sa ciljevima zaštite klime su među najvećim izazovima za Beč i zahtijevaju preispitivanje politike tržišta rada u Austriji'', kaže Peter Hanke, član bečke gradske vlade koji vodi resor za financije, privredu, rad, međunarodne odnose i javna poduzeća. Prema stručnim prognozama, u narednih nekoliko godina će rasti potražnja za zanimanjima vezanim za sektor zaštite klime.

Jedan od najhitnijih problema za rješavanje na austrijskom tržištu rada je još uvijek prisutna diskriminacija osoba starijih od 50 godina koje su i dalje najmanje godinu dana u potrazi za poslom. WAFF i AMS stoga djeluju zajedničkim snagama i pružaju fer šansu za njihovo zaposlenje u kompanijama i nevladinim organizacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close