Akvizicija na pomolu?

Apple preuzima Disney za 160 milijardi dolara?

Jedna od najvećih akvizicija u povijesti mogla bi uključivati najvrjedniju svjetsku kompaniju i medijski konglomerat, koji danas u vlasništvu ima veći broj franšiza i kompanija iz zabavne industrije.
Gospodarstvo / Posao | 18. 08. 2023. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnološki mediji ovih dana špekuliraju kako bi Apple, kompanija vrijedna gotovo 3 bilijuna dolara i s preko 62 milijarde dolara gotovine na računima, mogla u skorijoj budućnosti preuzeti The Walt Disney Company, jedan od najvećih medijskih koncerna na svijetu.

Disney je, prema nekim financijskim analitičarima, "spreman za preuzimanje u narednim godinama", a osim zabavnih parkova, streaming servisa Disney+, filmskih studija i TV kuća, vlasnici su vrlo vrijednih franšiza Marvel, Pixar i Star Wars.

Nedavne izjave njihovog generalnog direktora, Boba Igera, o tome kako će kompanija morati promijeniti svoj strateški fokus, neki su protumačili upravo kao pripremu za pronalazak novog vlasnika, prenosi Bug.

S druge strane, Apple se ističe kao jedini dovoljno velik i snažan kupac, koji polako svoje poslovanje usmjerava prema sadržaju, a ne isključivo dizajnu i prodaji računala i mobitela. Disney trenutačno, prema vrijednosti svojih dionica na burzi, kao konglomerat vrijedi oko 160 milijardi dolara.

Apple i Disney inače vežu i povijesne okolnosti. Steve Jobs upravo je Pixar prodao Disneyu 2006. godine, a nakon toga je bio njihov najveći pojedinačni dioničar, s oko 7% vlasničkog udjela.

Bio je i član upravnog odbora Disneya. S druge strane, Bob Iger je sve do 2019. godine bio član Appleovog upravnog odbora, odakle je izišao kako ne bi došao u sukob interesa, nedugo prije pokretanja usluge Apple TV+, 2019. godine.

Službenih informacija o Appleovom pogledu na ovakvu akviziciju, naravno, u javnosti nema. Nekima upućenima pripajanje Disneya čini se logičnim potezom, dok drugi misle da Tim Cook nema želju ući u takav posao i preuzeti ogromni koncern, posve drugačijeg usmjerenja i kompanijske kulture.

Tu su, dakako, i veliki regulatorni problemi, budući da bi takvim eventualnim preuzimanjem nastala iznimno snažna medijsko-tehnološka kompanija, pa bi njihovo spajanje zasigurno bilo predmetom mnogih istraga i podložno mišljenjima nadležnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja diljem svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close