Problemi za Muska

Američka vlada tuži SpaceX zbog diskriminacije izbjeglica

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je u četvrtak da je podiglo tužbu protiv tvrtke SpaceX na čelu s Elonom Muskom zbog diskriminacije izbjeglica pri zapošljavanju.
Gospodarstvo / Posao | 24. 08. 2023. u 23:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U natječajima za posao i izboru radnika od rujna 2018. do rujna 2022. SpaceX je pogrešno navodio da može zapošljavati samo američke državljane i nositelje "zelene karte" ili stalne stanovnike, zbog "zakona o kontroli izvoza" koji tvrtka mora poštovati, ističe ministarstvo u priopćenju.

Istragom smo utvrdili da je SpaceX neopravdano odbijao izbjeglice zbog njihova statusa i zapravo nametnuo zabranu zapošljavanja, bez obzira na njihovu kvalifikaciju te je tako prekršio savezni zakon, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Kristen Clarke, navodi se u tekstu.

Zakoni o kontroli izvoza ne zahtijevaju takva ograničenja pri zapošljavanju, ističe ministarstvo, javlja Zimo.

Tužbom se želi dobiti odšteta, pa i financijska, za izbjeglice koje se zbog te navodne diskriminacije odvraćalo i odbijalo od zapošljavanja u SpaceX-u, obrazložilo je.

Teslu, drugu tvrtku milijardera Elona Muska, već je tužila savezna država Kalifornija za rasnu diskriminaciju u njegovoj tvornici u Fremontu.

Uz to, u prosincu 2021. šest žena je podiglo tužbu protiv iste kalifornijske tvrtke optuživši grupaciju za proizvodnju električnih automobila da je dopuštala spolno uznemiravanje ('nabacivanje' i dodirivanje bez pristanka).

Kopirati
Drag cursor here to close