Šarović

Uspjeh za bh. mljekarstvo: Sve vrste mlijeka spremne za EU

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjem pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 08. 2018. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija danas je objavila odluku kojom je Bosnu i Hercegovinu stavila na listu A i B zemalja, kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, što predstavlja veliki uspjeh za našu mlječnu industriju - priopćio je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. 

Bosna i Hercegovina je do sada izvozila samo termički obrađeno mlijeko (takozvana  kolona C), a od sada će bh. mljekari moći izvoziti i mlijeko s manjim stupnjem pasterizacije, ali i sirovo mlijeko.  

''Kao što sam i najavio, Europska komisija je odobrila izvoz novih kategorija mlijeka i ovo je jedna od najpozitivnijih vijesti i odluka za mljekarski i poljoprivredni sektor BiH, na čijem je donošenju ministarstvo predano i dugo radilo. Mi smo jedna od rijetkih zemalja izvan EU, koja je ispunila uvjete za izvoz svih vrsta mlijeka, što govori o napretku cijelog sistema, ali i naše mliječne industrije'', istankuo je ministar Šarović. 

Značajno je da se ovom odlukom stvaraju uvjeti i za izvoz mliječnih proizvoda. „BiH je i do sada u EU i zemlje CEFTA-e izvozila više pasteriziranog mlijeka nego što je uvozila, ali je veliki deficit bilježen u izvozu mliječnih proizvoda. Sada otvaramo i ova vrata'',  precizirao je ministar. 

Ovim povodom, ministar Šarović danas je obišao postrojenja mljekare Pađeni u Bileći, koja ispunjava uvjete za izvoz u EU i kojoj će nova odluka Europske komisije biti od velike koristi. 

U narednom periodu mljekara Pađeni ima ambicije da počne sa izvozom mliječnih proizvoda na tržište Crne Gore - priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close