ZDK

Upozorenje - Ne palite vatru u šumama i na šumskom zemljištu

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 21. 02. 2023. u 13:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume.

Iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprava za šumarstvo ZDK apeliraju na sve građane da poštuju zakonske odredbe - da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu, jer samo jedan trenutak nepažnje može imati nesagledive posljedice.

Podsjećaju da nepromišljenim ponašanjem mogu ugroziti vlastitu i sigurnost drugih ljudi i imovine.

U šumskom požaru ne strada samo vegetacija, nego i životinjski svijet, a trajno se narušava i kvalitet zemljišta. Stoga očekujemo pomoć ostalih institucija, lovačkih udruženja, ekoloških pokreta, nevladinih organizacija i pojedinaca da podrže ovaj apel, poručuju iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprava za šumarstvo ZDK.

Pravovremena reakcija u početnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te se mole građani da ukoliko uoče šumski požar odmah reagiraju i informiraju  Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, Šumsko privredno društvo ili Kantonalnu upravu za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona.

U cilju sprečavanja nastajanja i širenja požara, uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo će u narednom periodu pojačati aktivnosti na kontroli ovih radnji, navodi se u priopćenju Press službe ZDK.

Kopirati
Drag cursor here to close