Unatoč ratu izvezli više od milijun tona žitarica

Unatoč ratu izvezli više od milijun tona žitarica

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 05. 2022. u 14:34 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je u ovoj godini zasijala oko sedam milijuna hektara jarih usjeva ili 25-30 posto manje nego u istom razdoblju 2021. godine, a u travnju izvezla je 1,090 milijuna tona žitarica, rekao je u ponedjeljak ministar poljoprivrede Mikola Solskij, piše Hina.

“Sije se, unatoč teškoćama, prvenstveno u logistici”, rekao je Solskij na konferenciji za novinare. Dodao je da je ovogodišnja sjetva manje kvalitetna nego lanjska, a površina pod kukuruzom manja.

Naglasio je važnost izvoza žitarica preko Rumunjske, budući da Rusija blokira ukrajinske luke, ali strahuje da bi izvoz za dva mjeseca mogao zakomplicirati izvoz novog uroda iz Rumunjske i Bugarske.

Rusija je od početka invazije zauzela veliki dio južne Ukrajine, blokiravši izvoz žitarica preko Crnog mora.

Ministar Solskij ponovio je da Ukrajina sve brodove koji transportiraju žitarice preko Sevastopolja, luke na Krimu koji je Rusija anektirala još 2014. godine, smatra ukradenima. “Radi se na tome da se ti brodovi u kratkom roku zaplijene”, naglasio je ukrajinski ministar poljoprivrede, ne navodeći detalje.

Rusija opovrgava tvrdnje da je ukrala ukrajinske žitarice.

Ukrajina je u sezoni 2020/21. bila četvrti izvoznik kukuruza u svijetu i šesti izvoznik pšenice, prema podacima Međunarodnog vijeća za žitarice.

Gotovo 25 milijuna tona žitarica čeka izvoz iz Ukrajine zbog infrastrukturnih izazova i blokiranih crnomorskih luka, izjavio je prošli petak dužnosnik UN-ove agencije za hranu Josef Schmidhuber. Ukrajinski poljoprivredni dužnosnici tvrde da višak koji bi mogao biti namijenjen izvoru iznosi oko 12 milijuna tona, a analitičari upozoravaju da aktualne velike zalihe neće ostaviti prostora za novi urod.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres naglasio je da se problem sigurne opskrbe hrane u svijetu ne može riješiti bez povratka ukrajinske poljoprivredne proizvodnje na svjetska tržišta. Cijene žitarica snažno rastu još od prošle godine, potaknute poskupljenjem energenata u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize a ruska invazija na Ukrajinu dodatno je ubrzala njihov rast, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close