Zbarajaju gubitke

Suša poljoprivrednicima u RS-u napravila 2,5 milijardi štete

"Ovo što nam se dogodilo ravno je nekoj prirodnoj kataklizmi", upozorio je Marinković.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 08. 2021. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sušni period od dva mjeseca nanio je veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima, što će dovesti do rasta cijena stočne hrane, dok će prinosi jarih kultura, prije svega, kukuruza, biti manji od 30 do 80 posto.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kazao je za Srnu da je period ekstremne suše ugrozio i povrtlarsku proizvodnju u kojoj se koristi navodnjavanje, a ugroženi su i voćarstvo i ratarstvo, prenosi Srna. 

Marinković smatra da nadležni organi trebaju proglasiti elementarnu nepogodu i u skladu s tim na neki način pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

"Ovo što nam se dogodilo ravno je nekoj prirodnoj kataklizmi", upozorio je Marinković.

Marinković je naveo kako je još rano za objektivnije procjene, ali da će, prema podacima koje su do sada prikupili u Savezu, šteta biti od 1,8 do 2,5 milijardi KM.

"Bez pomoći nadležnih institucija, poljoprivrednici će jako teško izaći iz ove krize", naglasio je Marinković.

On je ukazao na činjenicu da poljoprivrednici, uz sve to, imaju probleme s nedostatkom vode u brdskim predjelima, gdje su veliki problemi vezani za napajanje stoke, ali i osiguravanje vode za piće.

"Kada se sve sabere i uzmu u obzir i požari u pojedinim regijama, to znači da je kompletna poljoprivredna proizvodnja ugrožena. Ovo će dovesti do daljeg rasta cijena stočne hrane", kazao je Marinković.

Kopirati
Drag cursor here to close