HBŽ

Stručnjaci demantirali pojavu bruceloze na području Livna

Šef Centra za kontrolu zdravlja životinja detaljno je objasnio način prijavljivanja pojave epidemija u BiH i da u Sarajevo nisu stigli nikakvi uzorci, a morali su stići ako zaraza postoji.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 06. 01. 2018. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nekim informacijama, bruceloza se ponovno pojavila na području Livna. Međutim, stručnjaci tvrde da to nije točno.

Prof. dr. Hajrudin Beširović, šef Centra za kontrolu zdravlja životinja, detaljno je objasnio način prijavljivanja pojave epidemija u BiH i da u Sarajevo nisu stigli nikakvi uzorci, a morali su stići ako zaraza postoji. On je kontaktirao Veterinarski zavod u Bihaću, ali i županijsku inspektoricu za veterinarstvo u Livnu, koji su suglasno demantirali informacije o pojavi bruceloze, izvijestila je Federalna televizija.

Od 2009. godine Ured za veterinarstvo BiH provodi program cijepljenja malih preživara protiv bruceloze. Od tada, epizotiološka situacija kada je u pitanju bruceloza, u BiH je znatno poboljšana. 

''Prema informacijama Ureda za veterinarstvo BiH, u Hercegbosanskoj županiji u proteklih nekoliko godina nije bilo većeg odstupanja po broju zaraženih ovom bolešću. Takođe, važno je naglasiti da je bruceloza izuzetno kompleksan problem koji zahtijeva dugogodišnju borbu i maksimalni doprinos svih sudionika u lancu - farmera, veterinara, nadležnih tijela, samih građana'', kazali su FTV-u iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Stručnjaci projektnog tima EU-a, u suradnji s Uredom i nadležnim tijelima entiteta, nakon završene evaluacije postojećeg stanja usvojili su program nastavka kontrole bruceloze za razdoblje 2017.-2021. godina.

Kopirati
Drag cursor here to close