Novi problemi

Stočari na meti prevaranata: I bez stoke i bez novca

"Imam ja taj račun koji mi je dao jer kad odjavljujem bikove, moram imati uplatnicu. Međutim, on tvrdi da je on meni platio 5.000 za bika i svinje", rekao je izrevoltirani farmer.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 09. 2022. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stočari u okolici Banja Luke sve češće su meta prevaranata koji im na prevaru i "na riječ" odvedu stoku za koju nikad ne dobiju novac.

Naime, nakon što je policija u Gradišci Okružnom javnom tužiteljstvu Banja Luka prijavila Dalibora Ćurlika i Sašu Kisina, osumnjičene da su od jednog domaćina uzeli sedam bikova za koje mu nikad nisu isplatili 24.000 KM, javili su nam se i drugi stočari koji tvrde da su žrtve ovih prevaranata, a "Nezavisne novine" saznaju da Tužiteljstvo ima u radu tri predmeta protiv Kisina i Ćurlika.

Prijave policiji

Kako nam je ispričao Stanoje D., u rujnu prošle godine bio je žrtva ovih prevaranata, za koje tvrdi da su mu ostali dužni 5.000 maraka za bika i svinje.

"Ćurlik je nekako došao do mog broja telefona, jer imam farmu na Manjači. Dogovorili smo prodaju bika i nekoliko svinja, a za životinje koje je odveo dao mi je račun i rekao je da će uplatiti za deset dana, ali taj novac mi nikad nije uplaćen", rekao je ovaj prevareni domaćin.

Kako je rekao, došla su trojica muškaraca, a kasnije je saznao i da su se dvojica lažno predstavila, a Ćurlik mu je ostavio svoj broj koji je kasnije ugasio. Kada je shvatio da neće dobiti svoj novac, slučaj je prijavio policiji.

"Prijavio sam Ćurlika, koji inače radi s Kisinom, jer kao imaju neku firmu. Priveden je, ali i pušten, a meni je rečeno da nemam osnovu za tužbu. Imam ja taj račun koji mi je dao jer kad odjavljujem bikove, moram imati uplatnicu. Međutim, on tvrdi da je on meni platio 5.000 za bika i svinje", rekao je izrevoltirani farmer.

Kako navodi, nakon što nije uspio civilizirano, pravdu je potražio osobno, jer je imao namjeru fizički da se obračuna s prevarantom koji uzima novac od poštenih ljudi.

"Rekao sam i policiji da ću ja njega sam naći, iako su mi rekli da ću onda i ja biti priveden, ali neka ću. Našao sam ja njega, ali mi je utekao", priča naš sugovornik.

Organizirana grupa?

Smatra da je u pitanju organizirana grupa koja se bogati na prevarama poštenih ljudi koji vrijedno rade i žive od toga.

Inače, i u slučaju prevare iz Gradiške, domaćinu je bio izdan račun kada su preuzeli bikove, obećavajući da će to platiti.

Iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka rekli su nam da imaju u radu tri predmeta protiv Kisina i Ćurlika, prijavljenih za prevare stočara.

"Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka 22. ožujka podiglo je optužnicu protiv Dalibora Ćurlika zbog krivičnog djela prevara u gospodarskom poslovanju počinjenog na štetu Š.S. iz Prnjavora, a vezano za isporuku dvije krave i jednog bika vrijednosti 7.371 marka. Optužnicu je 29. ožujka potvrdio Osnovni sud u Prnjavoru i u tijeku je sudski postupak", rekli su u Tužiteljstvu.

Ta optužnica tereti ga da je u mjestu Crkvena, kao vlasnik tvrtke u Banja Luci, telefonski razgovarao s oštećenim S.Š. i došao na njegovu farmu radi kupovine dvije krave i bika. I njega je također prevario na isti način i rekao da će njegovo poduzeće žiralno uplatiti novac za dvije krave u vrijednosti od 4.095 KM i bika vrijednog 3.276 KM, ali nikada mu nije platio.

Ćurlik i Kisin uhićeni su u svibnju, zajedno s Dejanom Guzijanom, zbog sumnje da su počinili tri prevare u gospodarskom poslovanju teške oko 17.500 KM. Tada su sumnjičeni da su u Banja Luci osnovali društvo ograničene odgovornosti te u više navrata poručili robu od pravnih lica iz Banja Luke i Gračanice u vrijednosti od oko 17.500 KM, iako su znali da društvo koje su osnovali nema novčanih sredstava da plati poručenu robu, a naručivali su suhomesnate proizvode, gume i drugu robu.

Kopirati
Drag cursor here to close