Nije rano

Što se sadi i sije u veljači?

Prvi radovi vezani su za sadnju voćaka i čišćenje gomolja krumpira. Polako se pripremamo za sjetvu povrća i drugog bilja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 04. 02. 2023. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U veljači će mnogi započeti razne poljoprivredne radove, a tempo će diktirati vremenske prilike. Osnovno je da zemljište nije hladno ili smrznuto, a njegova temperatura na otvorenom se može povećati prekrivanjem poljoprivrednim platnima.

Prvi radovi vezani su za sadnju voćaka i čišćenje gomolja krumpira. Polako se pripremamo za sjetvu povrća i drugog bilja, piše Agroklub

Pravo vrijeme 

Ako ste propustili jesen, sada je pravo vrijeme za sadnju njihovih sadnica prije nego što biljni sokovi krenu cirkulirati i pupoljci se aktiviraju. Termin radova će se razlikovati ovisno od vremena gdje živite, ali najvažnije je da zemlja nije smrznuta.

Prije nego što se odlučite za sadnju, odaberite mjesto sa najmanje 6 h sunca. Sadna rupa treba biti dovoljno velika da bez problema raširite korijenje sadnice koje ste prethodno prikratili i uklonili sve polomljeno, oštećeno i osušeno.

Kada se radi o sadnicama s golim korijenom, potrebno je napraviti smjesu od zemlje, balege i vode u odnosu 1:1:1 i potopiti kako bi ga aktivirali.

Dubina sadnje određuje se prema pravom, odnosno lažnom korijenovom vratu.

U skladištima i podrumima provjerite uskladišteno voće, povrće, lukovice. Ovo je vrijeme kada se gomolji krumpira pregledaju i čiste od dugačkih klica. One crpe hranu i dovode do propadanja. Uklonite sve trule i vlažne gomolje. To važi i za sve uskladištene plodove voća, povrće poput luka, repe, cikle, bundeve, mrkve i sličnih vrsta.

Sjetva prvog povrća

Ako do sada niste, pregledajte zalihe sjemena, napišite što vam je potrebno i nabavite. Pripremite se za sjetvu prvog povrća.

Čim vrijeme dozvoli u vrtu, na otvorenom, možete pristupiti sjetvi boba, graška i češnjaka. Optimalan trenutak je kad se zemljište zagrije na 5ºC. Ovo su kulture koje ne podnose visoke temperature i ranom sjetvom osiguravamo visoke prinose.

Osim toga, ranom sjetvom izbjegavamo bolesti i štetnike koje ih napadaju, poput hrđe graška, lukove muhe i slično.

Crveni luk se sadi nešto kasnije, kada se zemljište zagrije. Isto važi i za mrkvu, peršin, rotkvice, špinat, blitvu.

Prilagodite se vremenskim uvjetima. U južnim krajevima sjetva na otvorenom može krenuti već od početka veljače, a na kontinentu ćemo pričekati kraj mjeseca. U ovom mjesecu obavlja se sjetva celera, jer sporo niče. Krajem mjeseca siju se čili i slatke paprike, rajčica, patlidžan, krastavac za uzgoj u plasteniku.

Kopirati
Drag cursor here to close