Knjiga za mlade

FOTO: Rijeke pune priča ili kada Neretva i Trebižat govore

"Rijeke pune priča", knjiga je za mlade Jasmine Čaušević i Vanje Lazić, čiji je cilj osvijestiti učenike viših razreda osnovne škole koliko su važni očuvanje i zaštita rijeka i prirodne i životne sredine.
Gospodarstvo / Ekologija | 01. 02. 2023. u 09:15 G. Lujanović / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasmina Čaušević i Vanja Lazić, autorice su knjige za mlade „Rijeke pune priča“ koja je objavljena u okviru projekta „Regional Creative Hubs Intiative“ u nakladi udruženja „Centar dr. Stjepan Bolkay“ iz Olova.

13 priča o bh. rijekama 

Jasmina Čaušević, autorica priča u knjizi „Rijeke pune priča“, kaže da im je ideja bila spojiti ekologiju, biologiju, književnost, feminizam, klasna i socijalna pitanja, ali i kritiku današnjeg kapitalističkog izrabljivanja prirode. 

“Knjiga sadrži 13 priča. Rijeke iz prvog lica pričaju 12 priča, i te priče sam pisala, a na kraju sve zajedno, udružene u priči pod nazivom 'Molba', koju je napisala Sandra Josović iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, opominju nas, podsjećaju i mole da ih čuvamo“, izjavila je Jasmina Čaušević za Bljesak.info.

Vanja Lazić, ilustratorica knjige, ističe kako je bilo zanimljivo rijekama davati lica, karaktere i tako ih približiti ljudima s nadom da će ih podsjetiti zašto vole rijeke.

Foto: PR Rijeke pune priča / Knjiga za mlade "Rijeke pune priča" autorica Jasmine Čaušević i ilustratorice Vanje Lazić 

“Ali i da rijeke nisu stvar kojem možemo trgovati nego naše naslijeđe koje moramo sačuvati za iduće generacije“, izjavila je Vanja Lazić za Bljesak.info.

U pričama su sve, dodaje Čaušević, znanstvene činjenice o bh. rijekama, njihovim tokovima i pritokama, biljnom i životinjskom svijetu.

“Navele smo i neke kulturno-historijske činjenice koje se vežu za rijeke, legende, a i poznata bh. djela u kojima se spominju“, kaže Čaušević.

Foto: PR Rijeke pune priča / Knjiga za mlade "Rijeke pune priča" autorica Jasmine Čaušević i ilustratorice Vanje Lazić 

Ilustracije i priče o Neretvi, Buni, Trebižatu, Bregavi 

U knjizi su priče i ilustracije o rijekama Bosni, Bregavi, Drini, Krivaji, Neretvi, Plivi, Rakitnici, Sani, Savi, Uni te Trebižatu i Vrbasu, jedine dvije koje nose muška imena.

“Ideja nam je bila mladima približimo rijeke na malo drugačiji način i da im ukažemo na ekološke probleme koji kontinuirano ugrožavaju rijeke i tako im poručimo da se moraju potruditi da im okoliš u kojem žive bude čist i lijep“, kaže Čaušević.

Rijeke pune priča - knjiga za mlade koja upozorava na važnost zaštite prirode 

Lazić ističe kako su htjele da čitatelji kroz priče i ilustracije osjete emociju i shvate što nam rijeke zapravo znače, ali i da je svaka moćna, zanimljiva i posebna.

“Najvažnija poruka je svakako značaj rijeka i potreba da kao društvo kontinuirano radimo na njihovoj zaštiti“, ističe Lazić.

Knjiga „Rijeke pune priča“ namijenjena je djeci u višim razredima osnovne škole, premda su i mlađi čitatelji, dodaje Lazić, jako dobro reagirali na nju.

Poziv školskim knjižnicama 

“Reakcije SU i bolje nego što bismo mogle očekivati i svakako nas raduje svaka poruka, pitanje ili rekcija koju dobivamo od naših malih čitaoca i čitateljica“, ističe Lazić.

Djecu samo može oplemeniti uživanje u ilustracijama i razgovor o rijekama, dodaje Čaušević, te napominje kako bi bilo dobro da što više školskih knjižnica djeci može ponuditi ovu knjigu.

Foto: PR Rijeke pune priča / Knjiga za mlade "Rijeke pune priča" autorica Jasmine Čaušević i ilustratorice Vanje Lazić 

Knjigu je moguće kupiti i u Mostaru 

Upravo kupovinom knjige nam pomažete da što veći broj knjiga poklonimo knjižnicama, i svakako ćemo se u budućnosti truditi da dođemo do što većeg broja djece kako kroz nove promocije tako i kroz, nadamo se, suradnje sa školama“, izjavila je Lazić.

Foto: PR Rijeke pune priča / Knjiga za mlade "Rijeke pune priča" autorica Jasmine Čaušević i ilustratorice Vanje Lazić 

Knjigu je moguće naručiti direktno putem fb stranice udruge "Centar dr. Stjepan Bolkay" ili „Rijeke pune priča“ , u concept store Bazerdžan u Sarajevu i galeriji Clair Noel u Mostaru, cijena je 25 konvertibilnih maraka. 

Kopirati
Drag cursor here to close