Problem za poljoprivrednike

Sjever BiH korak do proglašenja stanja elementarne nepogode zbog suše

Zbog lošeg stanja u semberskoj ravnici uskoro bi moglo biti proglašeno i stanje elementarne nepogode.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 11. 08. 2022. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog višemjesečne suše Gradska uprava Grada Bijeljine pripremila je zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode. S druge strane, najavljeno je i formiranje komisije za procjenu štete uzrokovane sušom.

Prinos ranih sorti jabuka u voćnjacima porodice Njegić u semberskom selu Dvorovi smanjen je za 80%. Suša koja traje od sredine svibnja uzela je svoj danak.

"Ova je suša bila baš duga, nije nam palo ozbiljnije kiše do prije dva dana kad je palo 25 litara, inače nije od ožujka, odrazit će se i na sljedeću sezonu, bit će manje rodnih pupoljaka, postat će jabuka malo sitnija”, pojašnjava voćar Aleksandar Njegić.

Zbog lošeg stanja u semberskoj ravnici uskoro bi moglo biti proglašeno i stanje elementarne nepogode, javlja BHRT.

"Prijedlog da se pomogne poljoprivrednicima u skladu sa mogućnostima jer u pitanju je naredna vegetacijska sezona i proizvodnja u jesen, kako zasnovati bez financijskih sredstava. U tom slučaju mogli bi da računati na dodatna finansijska sredstva", kaže Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.

Uz to, očekuje se i formiranje komisija za procjenu štete uzrokovane sušom koje je nedavno tijekom posjete Semberiji najavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Iako je kiša pala ovoga tjedna, nema naznaka da će biti poboljšanja ni u nadolazećem razdoblju.

"Onaj tko nema svoju mehanizaciju, nema računa uopće da plati vršaj kukuruza. Ovo je neka kiša koja je pala i može dati efekt za jesenju sjetvu, a što se tiče ovih usjeva koji su posijani, džaba je pala”, kaže poljoprivrednik Boško Radić.

Zbog suše, i berba kukuruza počet će ranije. Ipak, pravi problemi nastaju tek nakon berbe, jer će neminovno doći do nedostatka stočne hrane. Što će biti na proljeće, nitko se ne usuđuje prognozirati.

Kopirati
Drag cursor here to close