Mirko Šarović

Treba osigurati milijun i pol KM: BiH radi na dobivanju dozvole za izvoz mesa

Šarović kaže da se vrše pripreme kako bi dobili dozvolu za izvoz crvenog mesa
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 09. 2018. u 15:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je tri godine, pod vodstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo te u suradnji s drugim nadležnim institucijama u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, vršila pripreme kako bi dobili dozvolu za izvoz crvenog mesa - izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Pojasnio je da se pod pojmom 'crveno meso' misli na meso goveda, koza i ovaca, te da je to uz mlijeko, najzahtjevniji standard koji treba da ispuni jedna zemlja.

''Ukoliko u tome uspijemo, to je ravno jednom od najvećih uspjeha koji možemo da ostvarimo kada želimo da pristupimo tako zahtjevnom tržištu kao što je europsko tržište, sa stanovišta zahtjeva koji se tiču zdravlja, standarda, kvaliteta, bolesti životinja itd.'', kazao je ministar Šarović.     

Video: Aktivno se radi

Po njegovim riječima, akcijski plan od prije nekoliko mjeseci je prihvaćen.

''Unapredovali smo svi, cijeli sustav i izvoznici. Najavili smo se, kao što to procedure zahtijevaju, da nas uvrste u plan posjeta, a taj plan posjeta mora se pripremiti i osigurati mnogo ranije. Zbog toga smo se fokusirali na 2019. i tražili da dođu u drugoj polovini 2019. godine'', navodi ministar Šarović.

Kaže da preostaje jedna stvar koju nisu završili, a to je nulti popis koji podrazumijeva da se u cijeloj zemlji izvrši popis sva grla stoke - goveda, ovaca i koza. Naveo je da Agencija za obilježavanje životinja radi taj dio posla, ali da je u njenoj bazi podataka na primjer, milijun i 500 tisuća goveda''.

''Mi smatramo da je na terenu samo 500 tisuća. Zbog toga treba sve resetirati, krenuti od početka i popisati svako grlo, osigurati stočnu putovnicu, markicu i ostalo'', smatra Šarović, naglasivši da je potrebna potpuno nova i validna baza podataka da bi izašli pred Europsku komisiju.

''Za to je potrebno da iz proračuna osiguramo milijun i pol KM i da ga završimo u roku od dva-tri mjeseca'', zaljučio je ministar Šarović.             

Istaknuo je da oni koji zagovaraju da sa tim stanemo, u suštinu, 'na mala vrata' pospješuju ili podržavaju nelegalne aktivnosti u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close