Cvjetanje u proljeće

Sadnja jesenskih lukovica: Iskoristite vrijeme prije mraza

Na proljeće prvi će procvjetati krokusi, već poslije otapanja snijega. Za njim slijede muscari, tulipani i narcisi.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 09. 2022. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temperature su sve niže, no sigurno će biti još lijepih dana. Prije nego padne mraz, iskoristite ih za sadnju lukovica koje će cvjetati tijekom proljeća. Mnoštvo je vrsta, sorti i hibrida koje možete odabrati. Tulipani, zumbuli, narcisi, krokusi, muskari, ukrasni lukovi, ljiljani, fritilarije su pravi izbor.

Kod kupovine pregledajte u kakvom se stanju nalaze lukovice i koliko ih ima. Ako ima trulih, sasušenih ili suviše malih, nemojte ih kupovati. Za ujednačeno cvjetanje, potražite sorte koje cvjetaju u isto vrijeme jer neke to čine ranije, a neke kasnije, piše Agroklub.

Na proljeće prvi će procvjetati krokusi, već poslije otapanja snijega. Za njim slijede muscari, tulipani i narcisi.

U grupama ljepše izgledaju

Optimalna noćna temperatura je oko 5ºC. Pričekajte hladnije noći, kraj rujna za početak sadnje. Što je podneblje toplije, to je sadnja kasnija. Na kontinentu ju možete obaviti do sredine listopada. Dubina sadnje ovisi od veličine lukovice. Općenito možete reći da sloj zemlje iznad mora biti debeo jedan do dva puta koliko je visoka lukovica. Krokusi se sade na dubinu od 1 do 1,5 cm, a tulipani od 3 do 6 cm.

Obično se sade u grupama. Možemo ih dezinficirati kao lučice crvenog luka.

Međutim, treba biti oprezan. Potapanjem ćete lukovice potaknuti na rast. Ako u naredna dva do tri tjedna poslije sadnje vrijeme bude toplo, ona će prestati rasti i razvijati korijen. Nakon padalina se ponovo nastavljaju odvijati procesi i to iscrpljuje biljku. Može se dogoditi da slabije cvjeta ili uopće ne cvjeta na proljeće. Zbog toga obratite pažnju kada sadite je li zemljište dovoljno vlažno i kakva je vremenska prognoza.

Stajnjak potiče truljenje

Iskopa se sadna rupa dubine do 25 cm, a na dno se stavlja organsko gnojivoo koje će dati dovoljno hraniva za rast i razvoj. Ne treba dodavati stajnjak, jer će on potaknuti njihovo truljenje. Koristite zreli kompost, glistenjak i slična gnojiva.

Kako bi osigurali da se korijen tulipana dobro razvije, očistite lukovice od listova omotača.

Prilikom sadnje lagano ih utisnete na dno sadne jame, a zatim prekrijemo slojem zemlje. Zalijevanje obavimo ako je zemlja suha, u protivnom nema potrebe.

Kad imate problem s voluharicama, najbolje je sadnju obaviti u lončanice i posude, postaviti metalne mreže ili usitnjeno staklo prije sadnje kako bi zaštitili sve što ste posadili.

Kopirati
Drag cursor here to close