Zbog poskupljenja

Proizvođači se nadaju većim proračunskim izdvajanjima za poljoprivredu

Šta bh. poljoprivrednici mogu očekivati od ovogodišnje sezone i kakvi su planovi bit će tema sastanka svih udruženja koji će krajem tjedna biti održan u Sarajevu.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 01. 2023. u 07:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Siječanj je za poljoprivredne proizvođače jedan od najvažnijih mjeseci jer se odlučuje o visini agrarnih proračuna i načinu njihove raspodjele. Dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine čeka usvajanje proračuna uz zahtjev poljoprivrednika da iznosi 200 milijuna maraka, u Republici Srpskoj poljoprivredna proizvodnja bit će subvencionirana sa 180 milijuna, što je 70 posto više nego prošle godine.

Vijest o tome da će agrarni proračun u Republici Srpskoj biti za sto milijuna maraka viši nego prošle godine obradovala je proizvođače. Za Mladena Lazića, koji se bavi preradom povrća, poticaj je u trenutnim uvjetima slamka spasa.

Poticaj kao spas

"Sve ovo što uradimo u tijeku godine se prelije u repromaterijal, radnu snagu i razne druge potrepštine u poljoprivredi, tako da na kraju godine nam poticaj ostane kao neka nagrada za čitav taj rad", kaže Lazić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za BHRT kažu da je za ovu godinu cilj proširiti broj korisnika poticaja smanjenjem uslova i dodaju da će raspodjela novca ići u dva pravca.

"Najveći dio proračunskih sredstava, oko 60 posto, usmjerit ćemo na podršku tekućoj proizvodnji pri čemu nam je cilj što više malih i srednjih proizvođača uvesti u sustav podrške. Drugo težište naših ulaganja, na šta ćemo izdvojiti oko 40 posto ukupnih sredstava, jesu kapitalne investicije i dugoročna ulaganja u ruralni razvoj", kažu su iz Ministarstva.

U Agrarnom fondu grada Bijeljina kažu da će se značajan dio entitetskog proračuna sliti u Semberiju, gdje sui najveći proizvođači.

Podrška Semberiji

"Recimo, u '21. godini je 21 milijun došao u Semberiju, a tad je proračun bio oko 70 milijuna. Semberija je najveći punjač proračuna, ali najveći i korisnik. Ovo je urađeno da se ta sredstva vrate proizvođačima jer plaćaju veću cijenu goriva, đubriva i svih ostalih agrotehničkih mjera", tvrdi direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

S druge strane, poljoprivrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine još čekaju na usvajanje agrarnog proračuna. Njihov zahtjev je da proračun bude 200 milijuna KM.

"Ima neki prijedlog od 160 milijuna kojim mi nismo zadovoljni. To je nekih 54 milijuna više nego prošle godine. Mi ostajemo pri našem zahtjevu od 200 milijuna i nadamo se da će biti jer imamo podršku novog saziva parlamenta", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Nedžad Bićo.

Šta bh. poljoprivrednici mogu očekivati od ovogodišnje sezone i kakvi su planovi bit će tema sastanka svih udruženja koji će krajem tjedna biti održan u Sarajevu.

"Mi ćemo dati naše konkretne prijedloge i javnost će o tome biti upoznata, ali mislim da 180 milijuna nije mala stavka, ako se zna gdje će ona završiti i u kom džepu", izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić.

Ono u čemu su suglasni svi sagovornici BHRT-a jeste da ovogodišnja izdvajanja za agrar nisu zanemariva, ali da će njihova raspodjela biti odlučujući faktor za uspjeh ovogodišnje sezone.

Kopirati
Drag cursor here to close