Prskaj, ali pazi s čim

Preporuke vinogradarima i voćarima zbog štetočina

Ministarstvo je uputilo preporuke vinogradarima i voćarima povodom pojave prve generacije grozdovog moljca i jabučnog savijača.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 04. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je preporuke vinogradarima i voćarima povodom pojave prve generacije grozdovog moljca i jabučnog savijača.

Ovisno o sortimentu i lokalitetu, u lovkama je već uočen ulov prve generacije grozdovog moljca s toga vinogradarima preporučuju suzbijanje ove generacije kako bi se u znatnoj mjeri smanjio potencijal štete od druge, znatno štetnije generacije. Može se primijeniti bilo koji, na tržištu dostupan, insekticid za ovu namjenu, a preporučuju što selektivniji, kako ne bi narušili populaciju prirodnih neprijatelja, odnosno korisnih organizama.

Zbog povoljnih uvjeta koji pogoduju infekcijama uzročnikom crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola) na vinovoj lozi potrebno je izvršiti tretiranje vinograda jednim od pripravaka: Dithane M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP, Polyram DF, Folpan 80 WDG, Futura 50 WP, Solofol ili Universalis.

S obzirom da je u južnim općinama Hercegovačko-neretvanske županije, u elektronskim lovkama uočen ulov prve generacije jabučnog savijača, voćarima pak preporučuju kemijsko suzbijanje insekticidima: Metch, Affirm, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG, Calypso SC 480 , Laser,  ili bilo kojim na tržištu dostupnim insekticidom za ovu namjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close