Snijeg u travnju

Pozitivan i negativan efekt proljetnog snijega u hercegovačkim maslinicima

Pojava snijega u travnju na području Hercegovine je pokazala svoju specifičnost submediteranske regije i njenog podklimatskog tipa.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 04. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni agromediteranski zavod Mostar objavio je Osvrt na proljetni snijeg u maslinicima. U osvrtu, koji je objavljen na službenoj stranici, a kojeg potpisuju dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro i mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro navode se pozitivni i negativni efekti snijega koji je u travnju pao u Hercegovini.

Osvrt pročitajte u nastavku:

Pojava snijega u travnju na području Hercegovine je pokazala svoju specifičnost submediteranske regije i njenog podklimatskog tipa. Karakteristike klime između ostalog za ovo područje su izraženija suma niskih temperatura za razliku od mediteranskog područja , te češća pojava i zadržavanje snijega.

Pozitivna strana

Pozitivan efekt navedenog je smanjenje populacije maslinove muhe (Bactrocera oleae Gmel.), smanjena vitalnost ličinki pri 0°C i visoka stopa ugibanja pri - 5°C. Pored ovoga smanjen je sadržaj gljivičnih oboljenja i pojava paunovog oka (Spilocaea oleagina, Cast). Utjecajem ovih klimatskih prilika dolazi i do prozračnosti tla.

Preporuke maslinarima

Negativni efekt navedenog vremena je izmrzavanje, pojava ožegotina na listu od mraza, te opadanje lista kojim se smanjuje površina za obavljanje fotosinteze. Pojava snijega na pojedinim područjima rezultira lomom sekundarni grana pod snijegom, ali i ugibanju čitavih stabala.

Na oštećenim stablima često dolazi do pojave Pseudomonas savastanoi (rak masline). Stabla se trebaju zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed kiša.

S obzirom na to da se rak masline prvenstveno prenosi alatom u rezidbi, preporuka je da se nakon svakog stabla obavi dezinficiranje alata.

Kopirati
Drag cursor here to close