Čija je zemlja?

Tvrtka reagirala na prosvjed u Odžaku: Zlonamjerno širenje neistine

''Posljednjih smo dana svjedoci sustavne, negativne kampanje i niza neistina iznesenih u javnosti o poljoprivrednom zemljištu na području općine Odžak i Poljoprivredniku Odžak.''
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 08. 2020. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlog vikenda na području općine Odžak održavali su se prosvjedi poljoprivrednika. Jedno strano poduzeće proteklih 10 godina obrađivalo je državno poljoprivredno zemljište u općini Odžak, a ugovor je sada istekao. Poljoprivrednici žele da se raspiše novi natječaj kako bi i oni mogli obrađivati svoju djedovinu, koja je ovdašnjem narodu u više navrata oduzimana od 1949. do 1966. godine raznim agrarnim reformama. U nedjelju ujutro su se lokalnim poljoprivrednicima pridružile i žene s djecom. Uz razne natpise žene su sa sobom donijele motike te poručile vlastima da neće dopustiti da im djeca budu gladna.

Što se radilo?

Na ove prosvjede reagirala je prozivana tvrtka ''Poljoprivrednik Odžak''.

''Posljednjih smo dana svjedoci sustavne, negativne kampanje i niza neistina iznesenih u javnosti o poljoprivrednom zemljištu na području općine Odžak i Poljoprivredniku Odžak'', istaknuto je u priopćenju. 

Navodi se kako je ''Poljoprivrednik Odžak'' dio M SAN grupacije koja je u 2019. godini ostvarila više od 500 milijuna EUR-a prihoda te trenutno zapošljava više od 2100 ljudi. M SAN je jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača u cijeloj regiji.

''Obrađujemo 17.235 ha zemlje, od toga u BiH 4.454 ha, gospodarimo na 7.041 ha šaranskih ribnjaka te na 180 ha vinograda. Sadašnjih 535 ha nasada lješnjaka namjeravamo povećati na 1.000 ha, iako smo i sada najveći proizvođač u ovom dijelu Europe'', ističu.

''Poljoprivrednik Odžak'' trenutno, navode, obrađuje 890 ha zemljišta, od čega je 720 ha državnog zemljišta te 160 ha otkupljene poljoprivredne zemlje. Više od 415 ha državnog zemljišta bilo je zapušteno i zaraslo te su morali uložiti ozbiljan novac kako bi pokrenuli proizvodnju.

''Poljoprivrednik Odžak'' je od 2010.godine do danas uložio više od 3,3 milijuna KM, ponajprije u čišćenje te u uređenje kanalske i putne mreže općine, navodi se.

''U 2018. investirali smo dodatno 475.000 KM, kupujući pretežno građevinsko zemljište kao osnovu za budući razvoj projekata najavljenih u ponudi za Koncesiji. Nažalost, od početka poslovanja do danas zabilježili smo kumulativno 251.000 KM minusa, velikim dijelom zbog poplava , suša i ogromnih ulaganja u čišćenje . Također, bilježimo 966.000 KM neamortiziranih ulaganja u čišćenje zemlje, zbog dvije godine u kojima zbog poplave i suše nismo mogli proizvoditi.

Kako bismo okrupnili zemljište, do danas smo u kupovinu zemljišta uložili preko 1,100.000 KM. Uz sve ovo, razvijali smo kooperantsku mrežu, a u odnosu s kooperantima bili smo korektni u obračunima, plaćali na vrijeme i otkupljivali robu koja je ponekad teško nalazila svoj put do kupca.

Zemljište o kojim pojedinci zlonamjerno šire neistine u Odžaku Poljoprivredno zemljište o kojem je riječ, nekada je obrađivala tvrtka „Ratar“ koja je sama 2010. godine poslala službeni dopis Općini Odžak, a kojim odustaje od daljnjeg obrađivanja zemljišta'', navodi se u priopćenju.

Tvrtka ''Poljoprivrednik Odžak'' se 2010 . godine uredno javila na Javni poziv za dodjelu zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i dostavila svu traženu dokumentaciju, dala svoju ponudu na osnovu definiranih početnih cijena, objavljenih u Javnom pozivu i sukladnih zakonu, uz napomenu da su značajne površine predmetnog poljoprivrednog zemljišta bile zapuštene i zarasle, istaknuto je.

''Od tog trenutka, vodi se sustavna kampanja protiv ''Poljoprivrednika Odžak''. U početku, motiv je bio da se tvrtku ''Poljoprivrednik Odžak'' prisili na kupnju preostale imovine tvrtke ''Ratar'' po njihovoj nerealno procijenjenoj cijeni od 5,4 milijuna KM, a koja višestruko nadmašuje realne tržišne cijene.

O tome svjedoči činjenica da je imovina tvrtke ''Ratar'' putem javne dražbe prodana po šest puta nižoj cijeni. I tada je tvrtka ''Poljoprivrednik Odžak'' ponudila dva i pol puta višu cijenu od one po kojoj je imovina „Ratar“ u konačnici prodan, no iz nepoznatih razloga, ta ponuda i cijena nisu prihvaćene'', navodi se.

''U tom nizu neobičnih događaja, želimo istaknuti da je 22.lipnja 2014., direktor u tvrtki ''Poljoprivrednik Odžak'' pozvan u jedan ured, gdje mu je na papiru A4 dan popis imovine tvrtke ''Ratar'' uz rukom napisanu, nerealnu cijenu koju moramo platiti pa će naši problemi prestati. Naglašavamo, još imamo taj ''dokument“'' kod sebe'', poručeno je.

Ulaganja bez potpore

Istaknuto je kako su planirali u Odžaku 2012. godine napraviti najsuvremeniji sjemenski doradni centar za strne kulture ,soju i kukuruz.

''Bio bi jedini takav u BiH, no kupljena oprema čekala je godinu dana da nam se putem natječaja ponudi napušteni i devastirani objekt. No ni za ovaj projekt nije bilo sluha, pa smo doradni centar bili prisiljeni prebaciti u Polje kod Dervente. Ponuđeni objekt i danas stoji zapušten i devastiran. Mi samo kao grupacija vodeći proizvođač a i dorađivač sjemenske robe u BiH.

Danas se pojedinci hvale kako su zaustavili moguću dodjelu koncesije poljoprivrednog zemljišta. Prešućuju javnosti kako su time zaustavili i investiciju od 17.5 milijuna KM, što bi bilo najveće ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kroz konkretne projekte, ne samo u Općini i Županiji, već i u BiH. Zaustavili su i dodatno zapošljavanje jer projekt obuhvaća i oko 120 stalno i sezonski zaposlenih ljudi'', navode.

''Poljoprivrednik Odžak'', istaknuto je, uredno i u rokovima izvršava sve svoje financijske obveze, ''za razliku od onih kojih su sada najglasniji, a ne plaćaju ili bespravno obrađuju poljoprivredno zemljište''.

Između ostalog, navedeno je kako se manipulira s podacima o površini neobrađivane zemlje, pa tako od 1995. po jednoj varijanti ima
više od 800 ha takvog zemljišta, po drugoj 500 ha, a po trećoj 350 ha neobrađivane zemlje.

''Nameće se pitanje - ako su stvarno zainteresirani za poljoprivrednu proizvodnju, zašto ne obrađuju tu zemlju?'', pitaju se.

Tvrtku „Poljoprivrednik Odžak“ optužuje se da posluje nelegalno, bez obzira što ima važeći ugovor i bez obzira što su svi prigovori i tužbe po tom pitanju odbačeni kao neosnovani, navode.

''Neprestano se ponavlja teza da je ugovor istekao, no činjenice su sljedeće: ugovor je potpisan 30.11.2010. i vrijedi 10 ekonomskih (proizvodnih) godina do skidanja usjeva. Ekonomsku godinu definira čl. 45. st. 2. Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBIH: „Ekonomskom godinom smatra se razdoblje od početka jesenjih radova u tekućoj godini do vremena okončanja berbe kasnih usjeva u sljedećoj godini.“

Ugovor je sklopljen 30.11.2010. i nakon njegovog sklapanja smo uvedeni u posjed, pa je jasno da jesenske sjetve 2010. godine nije bilo, odnosno da je prva jesenska sjetva bila 2011. godine pa samim tim ugovor bi redovno istekao 2021. Pored toga, po ugovoru smo također dužni pripremiti zemljište za iduću sezonu.

Očekujemo da institucije reagiraju i riješe ovu nasilnu javnu kampanju koja se sustavno vodi protiv tvrtke „Poljoprivrednik Odžak“. Vjerujemo da nećemo biti prisiljeni štititi svoje djelatnike, imovinu i posjed kroz zakonski institut samopomoći'', poručeno je u priopćenju tvrtke. 

Kopirati
Drag cursor here to close