Meso

Pojeli smo sve europske zalihe

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 30. 12. 2021. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi 99% jedemo uvozno meso, to se kupuje iz nekih država, mi smo pojeli sve europske zalihe'', ovako na kraju godine, ne bez gorčine, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa SBK-a Amir Bulut objašnjava stanje u proizvodnji mesa u Srednjobosanskom kantonu, koji prema službenim podacima, u uzgoju ima tek nešto više od tisuću bikova i junica, što je nedovoljno za podmirenje potreba za mesom na ovom području.

Kako je rekao za Federalnu televiziju, i pored toga, plasman iz domaćeg uzgoja, za koji postoji propisana procedura, gotovo je nemoguća misija, pa stoga ne čudi što je samo u prvih devet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 53,1 milijun kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda.

"Ili nam smanjuju cijenu ili od nas traže pola od tih poticaja koje mi trebamo dobiti. Ove i prošle godine dosta ljudi napustilo proizvodnju tova junadi, prešli su na mlijeko", dodaje Bulut.

Potvrđuje to i Sedin Muhić iz naselja Rovna, jedan od najvećih proizvođača u općini Busovača, koji uz 24 grla, od kojih 14 muznih krava, ovih dana proširuje proizvodnju, odbijajući odlazak iz države, a u poslu mu pomaže cijela obitelj.

"Trend je dijaspora, svi hoće u Njemačku, i ja sam imao priliku, zet radi u Sloveniji, zvao me je, nisam htio, borimo se, radimo", priča Sedin.

Muhići ističu da je posljednjih godina cijena stočne hrane, goriva i umjetnog gnojiva drastično porasla, a cijena litre mlijeka ostala ista. Ali i odnos države prema poljoprivredi.

"Sistem poljoprivrede nije dovoljno reguliran. Poljoprivreda je dovedena u socijalne slučajeve, to je problem države, trebalo bi zakon promijeniti da je poljoprivreda razvojni faktor", poručuje Bulut.

 

Kopirati
Drag cursor here to close