EU4Business

Podrška malim i srednjim poduzećima jedan je od najvažnijih zadataka EU u BiH

35 bh. kompanija u poljoprivredno prehrambenom sektoru u BiH unaprijedilo poslovanje zahvaljujući projektu EU4Business
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 10. 2021. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU4Business projekt Europske unije organizirao je danas u Čelincu panel diskusiju na temu ''Značaj modernizacije prerađivačkih kapaciteta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru – izazovi i perspektive“ uz popratnu promociju proizvoda uspješno realiziranih investicija EU4Business projekta.

U okviru događaja predstavljene su kompanije koje su dobile bespovratna sredstva u sklopu EU4Business projekta: Vinarija Jungić - Čelinac (sektor vinarstva), Vimar – Visoko (sektor mesne industrije), Eko sir Puđa – Livno (sektor mljekarstva), Farmavit – Ljubinje (sektor povrća), Poljorad (sektor mljekarstva), MI Trivas – Prnjavor (sektor mesne industrije). Bespovratnim sredstvima kroz projekt EU4Business, ukupno su podržane 82 kompanije širom BiH.

Mapa svih korisnika je dostupna na ovom linku https://eu4business.ba/en/interactive-map/

U svom obraćanju, šef Kooperacija Izaslanstva EU u BiH Stefano Ellero istaknuo je da Europska unija pruža podršku bh. kompanijama kako bi postali konkurentniji na tržištu, s posebnim fokusom na digitalizaciju i zelenu agendu njihovog poslovanja.

''Podrška malim i srednjim poduzećima jedan je od najvažnijih zadataka Europske unije u BiH. U poljoprivredno prehrambenom sektoru smo podržali ukupno 35 korisnika sa oko 3 milijuna eura, što je omogućilo otvaranje preko 90 novih poslova od čega je preko 50 % žena. Nastavljamo podržavati razvoj poljoprivrednog sektora u BiH, izdvajajući oko 30 milijuna eura,“ rekao je Ellero.

Ismar Ćeremida, projektni menadžer EU4Business projekta kazao je da podrška EU4Business projekta posebno važna za sektor poljoprivrede BiH koja kroz približno sedam posto doprinosi bruto nacionalnom dohotku te ima snažnu ulogu za razvoj privrede BiH.

Ovaj događaj bio je izuzetna prilika za predstavnike institucija, kompanija, partnerskih organizacija i medija da se bliže upoznaju sa EU4Business podrškom za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kao i s inovativnostima, te uspjehom koji podržane kompanije ostvaruju uz podršku Europske unije na tržištu. Događaju su također prisustvovati predstavnici institucija.
 
Kroz EU4BUSINESS, EU omogućava firmama, poljoprivrednicima i poduzetnicima da iskoriste svoje potencijale i postignu bolju konkurentnost na domaćem i stranim tržištima, putem financijske i tehničke pomoći. U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu s Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4Business).

Kopirati
Drag cursor here to close