Dobra godina

Počela berba vrgoračkih jagoda, očekuje se prihod od dva milijuna eura

Cijena prvih jagoda ubranih danas u Vrgorcu je 40 kuna za kilogram na malo, na veliko je 28 kuna i već sutra će se naći na tržnicama Splita, Zagreba, Rijeke i Osijeka.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 20. 04. 2022. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrgoračkom polju Rastok u srijedu je službeno započela berba vrgoračkih jagoda, a proizvođači od prodaje očekuju prihod od dva milijuna eura.

U plasteniku Mate Vujčića na Orahu ubrane su prve ovogodišnje jagode koje će se već sutra naći na tržnicama.

Prinos je dobar, a kvaliteta odlična. Uskoro će početi brati i ostali proizvođači sa šireg područja Vrgorca.

Cijena prvih jagoda ubranih danas u Vrgorcu je 40 kuna za kilogram na malo, na veliko je 28 kuna i već sutra će se naći na tržnicama Splita, Zagreba, Rijeke i Osijeka.

"Prvo voće na hrvatskim tržnicama uobičajeno stiže iz Vrgorca i to je naša jagoda koje će ove godine biti oko 700 tona", izjavio je dopredsjednik udruge Vrgoračke jagode Milan Franić.

Rekao je da ove godine nema problema s beračima: nešto ih je iz Bosne i Hercegovine, a ima i dosta lokalnih berača. Naime, turistička sezona u makarskom primorju nije još krenula, a ove godine je nešto veća cijena satnice, tako da će berači dobivati oko 40 kuna po satu branja, rekao je Franić.

Radi zaštite potrošača i prepoznatljivosti vrgoračke jagode ove godine se pakiraju u zelene košarice sa žigom udruge tako da se smanji mogućnost prodaje strane nekvalitetnije jagode pod domaću.

U tri vrgoračka polja - Rastok, Bunina i Jezero zasađeno je oko milijun sadnica jagoda koje uzgaja 105 proizvođača. Očekuje se da će ove godine utržiti ukupno dva milijuna eura, javlja Hina.

"Svi proizvođači koji kvalitetom zadovoljavaju oznaku 'Vrgorac quality' ove godine dobili su subvenciju za sadnice, a to je više od sto OPG-ova", rekao je gradonačelnik Vrgorca Mile Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close